Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към МОСВ отказа исканата

...
Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към МОСВ отказа исканата
Коментари Харесай

ИАОС отказа дерогация за емисиите от централите на „Топлофикация София“

Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) към Министерство на околната среда и водите отхвърли желаната дерогация на „ Топлофикация София “ ЕАД. Решението се отнася и за четирите клона – Топлоелектрическа централа „ София – Изток “, Топлоелектрическа централа „ София “, Отоплителна централа (ОЦ) „ Люлин “ и ОЦ „ Земляне “.

То е по отношение на процедурата по преразглеждане и актуализация на комплексното позволение на оператора, издадено по Закона за запазване на околната среда (ЗООС), оповестиха от екоминистерството.

Поисканата от „ Топлофикация София “ дерогация е отлагателен интервал за съблюдаване на нормите за възможни излъчвания на азотни оксиди. Новите стандарти са в сходство с решение на Европейската комисия от 2017 година, които са приложени и са настоящи и в българското законодателство. От 2018 година страните членки на Европейски Съюз, в това число и България, преразглеждат всички издадени сложни разрешителни по отношение на привеждане на активността на съществуващите огромни горивни съоръжения в сходство с новите правила.

Няколко съществени претекста показват от изпълнителната организация за своето решение. Една от аргументите за отхвърли на дерогация е нарушаване на Наредбата за възможни излъчвания на серен диоксид, азотни оксиди и прахуляк, изпускани в атмосферата от огромни горивни съоръжения. Изпусканите излъчвания азотни оксиди двойно надвишават нормите. Инвестиционните ограничения, планувани от оператора в така наречен Преходен народен проект, към момента не са завършили, а някои даже не са почнали.

В претекстовете към решението се напомня, че през 2017 година България беше наказана от Съда на Европейски Съюз за неспазване на нормите за фини прахови частици (ФПЧ10), което се отнася и за територията на Столичната община. Според данните за 2020 година превишенията за ФПЧ10 не престават. Азотните оксиди са един от вторичните замърсители, които способстват за нарасналите равнища на фините прахови частици и утежняват качеството на атмосферния въздух в София.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР