Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към МОСВ отказа исканата

...
Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към МОСВ отказа исканата
Коментари Харесай

Ековедомството отказа дерогация на „Топлофикация София“. Ще посткъпне ли парното?

Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) към Министерство на околната среда и водите отхвърли желаната на. Решението на Изпълнителна агенция по околна среда е взето на 22 юли и се отнася и за четирите клона – Топлоелектрическа централа „ София – Изток “, Топлоелектрическа централа „ София “, Отоплителна централа (ОЦ) „ Люлин “ и ОЦ „ Земляне “. Решението е по отношение на процедурата по преразглеждане и актуализация на комплексното позволение на оператора, издадено по Закона за запазване на околната среда (ЗООС).

Поисканата от „ Топлофикация София “ дерогация е отлагателен интервал за съблюдаване на нормите за възможни излъчвания на азотни оксиди. Новите стандарти са в сходство с решение на Европейската комисия №2017/1442/ЕС от 2017 година, които са приложени и са настоящи и в българското законодателство. От 2018 година страните членки на Европейски Съюз, в това число и България, преразглеждат всички издадени сложни разрешителни по отношение на привеждане на активността на съществуващите огромни горивни съоръжения в сходство с новите правила.

Няколко съществени претекста показват от изпълнителната организация за своето решение. Една от аргументите за отхвърли на дерогация е нарушаване на Наредбата за възможни излъчвания на серен диоксид, азотни оксиди и прахуляк, изпускани в атмосферата от огромни горивни съоръжения. Изпусканите излъчвания азотни оксиди двойно надвишават нормите. Инвестиционните ограничения, планувани от оператора в така наречен Преходен народен проект, към момента не са завършили, а някои даже не са почнали.

В претекстовете към решението се напомня, че през 2017 година България беше наказана от Съда на Европейски Съюз за неспазване на нормите за фини прахови частици (ФПЧ10), което се отнася и за територията на Столичната община. Според данните за 2020 година превишенията за ФПЧ10 не престават. Азотните оксиди са един от вторичните замърсители, които способстват за нарасналите равнища на фините прахови частици и утежняват качеството на атмосферния въздух в София. 

Припомняме, че тавани на пределно допустимите правила за замърсяване на въздуха от огромните горивни съоръжения със серен двуокис, азотен окис, живак и фини прахови частици през април 2017 година, макар съпротивата на България и още седем страни. Те влизат в действие от тази година, само че са възможни изключения за мощности, които в случай че би трябвало да доближат тези правила на филтриране на излъчванията си, ще би трябвало да усилят доста цените на електрическата енергия си и това ще има тежко обществено и икономическо отражение.
 Около 42% от клиентите в София ще имат да доплащат за парно Около 42% от клиентите в София ще имат да доплащат за парно
Изравнителните сметки за миналия отоплителен сезон към този момент са подготвени и следва тяхното разпращане към клиентите. В Перник и Враца те ве...

Във връзка с решението на организацията по закон Министерство на околната среда и водите ще реализира надзор посредством РИОСВ-София – Регионална инспекция за опазване на околната среда следи оператора за осъществяването на изискванията в комплексното позволение, в това число и за предприемане на ограничения по привеждане на активността му в сходство с нормите.

Още при започване на мандата си министърът на околната среда и водите Асен Личев пое ангажимент да наблюдава случая с дерогацията на „ Топлофикация София “.

От думите на министъра тогава стана ясно, че от столичната " Топлофикация " не са внесли заявление в Изпълнителна агенция по околна среда за смяна на комплексните им разрешителни, а срокът изтича напълно скоро. В настояването си за дерогация операторът би трябвало да подсигурява, посредством аргументация и доказателства, че няма да бъде породено доста замърсяване на околната среда и би трябвало да обезпечава реализиране на висока степен на запазване на околната среда. " Те очевидно са решили да изчакат резултатите от изборите и се надяват, че другите (бъдещото държавно управление, бел.ред.) няма да са толкоз взискателни ", добави Личев през днешния ден. Личев сподели, че има сериозен риск за затваряне на Топлоелектрическа централа " Брикел " на Христо Ковачки със сходни причини - подадено е искане за дерогация, само че без централата да дава отговор на изискванията. " Изпълнителна агенция по околна среда към този момент е подготвила документи за недопускане на дерогация ", безапелационен беше министърът.

Още:

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР