Изпълнителната агенция по лекарствата обяви преди дни, че блокира продажбата

...
Изпълнителната агенция по лекарствата обяви преди дни, че блокира продажбата
Коментари Харесай

Какво да направите, ако лекарството ви за кръвно с валсартан е спряно от продажба

Изпълнителната организация по медикаментите разгласи преди дни, че блокира продажбата на лекарствени артикули, съдържащи валсартан поради съществуване на евентуално канцерогенен смес в дейното вещество.
 Медикаментите с валсартан се изтеглят превантивно, успокои шефката на Агенцията по медикаментите  Професор: Дори с рисковия смес изгодата от лекарставата с валсартан е повече от риска  Изтеглят от аптеките 62 медикаменти за кръвно и сърце поради замърсяване в състава. Вижте лист на блокираните лекарства
Съставката валсартан е част от лекарства за високо кръвно, сърдечна непълнота и терапия след инфаркт, като въведеното ограничаване важи за целия Европейски Съюз, излиза наяве от известието.

Проблемът се е появил при смяна на индустриалния процес на китайската компания Zhejian Huahai Pharmaceuticals през 2012 година Не е ясно обаче дали от този миг е съществуването на евентуално канцерогенния смес. 

От институцията прецизираха, че не всички медикаменти, съдържащи валсартан, са спрени. Става въпрос единствено за тези, съдържащи активното вещество валсартан, доставено от Zhejiang Huahai в Европейски Съюз. 

Изпълнителната организация по медикаментите разгласява цялостен лист на медикаментите, чиято продажба е блокирана. Можете да видите цялостния лист на уеб страницата на Агенцията. Институцията е разгласила и лист на медикаментите, съдържащи валсартан, които обаче не са спрени от продажба. 

На пазара има доста лечебни други възможности на спрените медикаменти. Това са лекарства, съдържащи ангиотензин-II-рецепторни антагонисти. От ИАЛ са разгласили и лист с такива лекарства, като те са разграничени на две групи според от това дали са включени в позитивния лекарствен лист, или не. Списъкът може да бъде открит още веднъж на уеб страницата на институцията. 

Пациентите, чиито медикаменти за кръвно и сърце попадат в листата с блокирани лекарства, би трябвало да се извърнат към персоналния си доктор, с цел да им изпише рецепта за друго лекарство, изясни пред OFFNews доктор Николай Брънзалов от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България. 

Той акцентира, че пациентите би трябвало да са спокойни, защото няма причина за терзание.

От Здравната каса оповестиха, че пациентите ще могат гладко да заменят медикаментите си с нови до 6 август в това число. 

Специалистите поучават пациентите да не стопират сами приемането на лекарствата със наличие на валсартан, в случай че са включени с блокираните от продажба лекарства, а безусловно да се извърнат към персоналния си доктор, който да им предпише ново лекарство. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР