Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ и притежателите на разрешения за

...
Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ и притежателите на разрешения за
Коментари Харесай

Спряха от пазара лекарства, съдържащи ранитидин

Изпълнителната организация по медикаментите /ИАЛ/ и притежателите на позволения за приложимост /ПРУ/ на лекарствените артикули, съдържащи ранитидин, са блокирали наличните на българския пазар количества от тези лекарствени артикули.
Блокирането се прави като превантивна мярка във връзка почналия от Европейската организация по медикаментите /ЕМА/ обзор на лекарствените артикули, съдържащи ранитидин поради подозрение за допустима контаминация с нитрозамини /NDMA/ в дейните субстанции, от които са създадени. Съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории отвън територията на Европейски Съюз.
Въпреки, че ЕМА категорично акцентира, че няма рекомендация за преустановяване на използването на ранитидин-съдържащи лекарствени артикули, множеството ПРУ в Европейски Съюз и в трети страни подхващат прекъсване на продажбите на тези лекарствени артикули като защитна мярка, допълниха от ИАЛ.
Ранитидин е интензивно вещество, което се употребява за понижаване на производството на киселина в стомаха при заболели със стомашна язва или гастроезофагеален рефлукс, а NDMA е систематизиран като евентуален канцероген при хора въз основа на проучвания върху животни. Той участва в някои храни и в някои източници на вода, само че не се чака да аргументи щета при усвояване в дребни количества.
Пациентите не следва да преустановят лекуването с ранитидин, без да се съветват с лекаря си, защото рискът от прекъсване на лекарството е доста по-голям от риска от продължение на приема до идната консултация с него. На пазара има други медикаменти с други дейни съставки, които имат същите лечебни показания, припомниха от ИАЛ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР