Изпълнителната агенция по лекарства деблокира няколко партиди медикаменти, съдържащи активното

...
Изпълнителната агенция по лекарства деблокира няколко партиди медикаменти, съдържащи активното
Коментари Харесай

След истерията през юни отбой за валсартана

Изпълнителната организация по медикаменти деблокира няколко партиди лекарства, съдържащи дейното вещество валсартан. Става въпрос за партиди на четири медикаменти - Valsarcon 160 mg film-coated tablets, Valsavil Comp 160 mg/12,5 mg film-coated tablets, Valsavil AM 5 mg/160 mg film-coated tablets и Valsavil AM 10 mg/160 mg film-coated tablets, които са на две компании. Съставката валсартан е част от лекарства за високо кръвно, сърдечна непълнота и терапия след инфаркт.

В началото на юли Изпълнителната организация по медикаментите заяви, че блокира лекарства, съдържащи дейното вещество валсартан, които са на китайския производител Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. Ltd., поради подозрение за канцерогенен смес. Лекарствената организация разгласи на уеб страницата си както описи със засегнатите от блокиране медикаменти, по този начин и такива с лекарства, които съдържат валсартан, само че не са наранени от казуса.

Притежателите на позволение за приложимост са съумели да потвърдят писмено пред Изпълнителната организация по медикаментите ИАЛ, че за въпросните партиди е употребен валсартан от различен производител от Индия, което значи, че те не са наранени от съществуване на примеса N-нитрозодиметиламин (NDMA).

Тези партиди медикаменти подхождат на условията за качество, не съставляват евентуална заплаха за живота и здравето на популацията и могат да останат на пазара, показват от ИАЛ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР