Изпълнителната агенция Медицински одит започва проверка на случая с починалата

...
Изпълнителната агенция Медицински одит започва проверка на случая с починалата
Коментари Харесай

Проверяват случая с починалата родилка в Сливен

Изпълнителната организация " Медицински одит " стартира инспекция на случая с умрялата родилка в болничното заведение в Сливен. По-рано през днешния ден шефът на болничното заведение доктор Васислав Петров направи изказване по случая.

Петров изясни, че чака прокуратурата да назначи правосъден доктор от различен град , който да направи аутопсията.

" Случаят е правосъден и аз не виждам по какъв начин болничното заведение ще излезе с публично мнение, откакто следствието се води към този момент от правосъдните управляващи. С публично мнение би трябвало да излезе правосъдният доктор, откакто се направи аутопсията ", уточни шефът на здравното заведение.

Той сподели и че началникът на родилно поделение доктор Таня Пашева, която е управлявала раждането, и екипът ѝ няма да бъдат отстранени от работа.

" Тя е работила професионално. Не е направила нищо срещу медицинските правила за раждане ", безапелационен е шефът.

По думите му това е първият смъртен случай в родилно поделение на Сливенската болница от 10 години насам.

 Жена умря при раждане в болница в Сливен
Жена умря при раждане в болница в Сливен

Прокуратурата проверява гибел в болница

Вчера десетки жители се събраха на безмълвно бдение в поддръжка на фамилията на родилката , написа БНР. Пред събралите се хора роднините на починалата 33-годишна Ренета Томова желаеха съд за началника на отделението доктор Таня Пашева и за екипа, който ѝ е асистирал по време на раждането.

" Просто не е почтено да се мълчи по този начин. Предвид, че това е огромна регионална болница, те са длъжни при този отзив и при създалата се обстановка да излязат и да кажат нещо, да имат доблестта ", споделиха околните на родилката през вчерашния ден. Те пожелаха шефът на болничното заведение да даде изказване по случая, което стана през днешния ден.

Етичната комисия на Българския лекарски съюз ще изиска експертното мнение на Борда по акушерство и гинекология. Това стана ясно по думите на доктор Юлия Бянкова, шеф на отделението по реанимация в МБАЛ " Д-р Иван Селимински ". Тя е ръководител на Централната комисия по професионална нравственос на БЛС , който се самосезира по случая.

Бянкова увери, че инспекциите в Сливенската болница към този момент текат. Има заведено досъдебно производств о, което допуска прокурорска инспекция и следствие по случая, добави тя.

 Разследват гибелта на родилка в Плевен
Разследват гибелта на родилка в Плевен

Бебето е в доста тежко положение

" Тези случаи са извънредно трагични и трагични. Те са трагични за фамилиите на околните и за тях те не са част от статистиката. Те са трагични и за екипите, които са работили по обгрижването на тези пациентки. Няма доктор, който да нехае дали пациентът му е жив, или не. Това е огромна драма за всеки един доктор - да загуби пациент, още повече когато става дума за родилка ", разяснява още Бянкова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР