Изпълнителна агенция по околна среда представи напредъка по проекта за

...
Изпълнителна агенция по околна среда представи напредъка по проекта за
Коментари Харесай

Агенцията по околна среда представи проекта за надграждане на геоинформационната система за управление на водите


Изпълнителна организация по околна среда показа напредъка по плана за надграждане на геоинформационната система за ръководство на водите и докладване. Това стана на осведомителна среща, на която участваха специалисти от Министерството на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по околна среда, Регионална инспекция за опазване на околната среда и басейновите дирекции в страната.

На срещата беше показан прототипът на геоинформационната система, който се чака да бъде приключен в края на месец октомври, в осъществяване на стадий 3 „ Разработка на първообраз на геоинфармационната системата “.

Системата поддържа цялостна информация за всички повърхностни, подземни, крайбрежни и преходни водни тела в страната, движещите сили които оказват напън върху тях и данни за тяхното химично, екологично и количествено положение. Интегрира се със съществуващите системи за народен мониторинг на подземни и повърхностни води и дава информация на специалистите за оценка на положението на водните тела. Поддържат се националните стратегии за мониторинг и стратегиите за мониторинг по региони за басейново ръководство. След оценка на положението на водните тела, подкрепя основаването на стратегии от ограничения за възстановяване на положението им и следи тяхното осъществяване. Система поддържа всички данни, нужни за докладване към Европейската комисия и други интернационалните институции.

Проектът BG02.PDP1 „ Надграждане на геоинформационната система за ръководство на водите и докладване “ се финансира от стратегия BG02 “Интегрирано ръководство на морските и вътрешните води “ посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 година

Той е на стойност малко над 1.199 млн. евро и би трябвало да завърши до 23 декември 2017 година

Основната цел на плана е да надгради и усъвършенства с нови модули за мониторинг и електронно докладване, в това число до Европейски Съюз, осведомителната система за интегрирано ръководство на водните запаси в България. Тя е построена посредством системата WISE през 2012 година с финансовата поддръжка на Кралство Норвегия. Дейностите по надграждане се извършват от „ Технологика “ ЕАД. Подобряването на осведомителната система на Изпълнителна агенция по околна среда ще докара до по-добра съгласуваност и връзка сред виновните институции във водния бранш на национално равнище.

Проектът се извършва по Програма BG02 “Интегрирано ръководство на морските и вътрешните води”, чийто програмен оператор е Министерството на околната среда и водите.

Общо отпуснатите средства за България по ФМ на ЕИП за всички предпочитани браншове са 78.6 млн. евро. Конкретно за Програмна област 1 – Интегрирано ръководство на морските и вътрешните води, в която попада и планът на Изпълнителна агенция по околна среда, те са 9.4 млн. евро, от които 1.4 млн. евро обезпечени от държавния бюджет.

Чрез Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия способстват за понижаване на обществените и икономическите разлики и за подсилване на двустранните връзки със страните бенефициенти в Европа. Трите страни си сътрудничат тясно с Европейски Съюз посредством Споразумението за Европейското икономическо пространство (ЕИП). За интервала 2009-2014 година, общия размер на ФМ на ЕИП и НФМ е 1.79 милиарда евро. Норвегия способства за към 97% от общото финансиране.

Безвъзмездни средства са разполагаем за неправителствени организации, проучвателен и университетски институции, обществения и частния бранш в 12-те нови страни-членки на Европейски Съюз, Гърция, Португалия и Испания. Изградено е необятно съдействие с организации от страните донори.

Основните области на поддръжка са запазване на околната среда и изменението на климата, проучвания и стипендии, гражданското общество, опазването на здравето и децата, равенството сред половете, правораздаване и културно завещание.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР