Изпълнителна агенция "Морска администрация" публикува Международни ограничителни мерки срещу Корейската

...
Изпълнителна агенция "Морска администрация" публикува Международни ограничителни мерки срещу Корейската
Коментари Харесай

Забраниха достъпа на севернокорейски кораби до нашите пристанища

Изпълнителна организация "Морска администрация " разгласява Международни ограничаващи ограничения против Корейската народнодемократична република (КНДР), с които се не разрешава достъпа на техни кораби до нашите пристанища, видя Varna24.bg.

Ето какво се показва в документа:

По мотив извършените от Корейската народнодемократична република (КНДР) нуклеарни опити, които се дефинират от Съвета за сигурност на Организацията на обединените народи (СС на ООН) и органите на Европейския съюз (ЕС) като опасност за интернационалния мир и сигурност, са подхванати редица ограничаващи ограничения, засягащи: вноса и износа на избрани артикули, услуги и технологии, които могат да допринесат за нуклеарната стратегия на КНДР или за стратегиите на КНДР, свързани с балистични ракети или други оръжия за всеобщо заличаване (ОМУ); ембарго върху първокласните стоки; заледяване на активите на лица, формирания и органи, свързани с стратегии за ОМУ; транспортния и финансовия бранш, както и дипломатическата сфера.

Международните ограничаващи ограничения по отношение на КНДР са признати с резолюции на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации и са въведени във вторичното право на Европейски Съюз с регламенти. Списък на тези документи е прибавен към актуалната информация.

Изпълнителна организация "Морска администрация " напомня, че резолюциите на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации, както и регламентите на Европейски Съюз имат наложителна мощ за Република България и се ползват директно на територията на страната (включително на борда на корабите, плаващи под българско знаме) и във връзка с българските жители и на юридическите лица, органи и организации, основани в сходство с правото на Република България или осъществяващи стопанска активност на нейна територия.

Изпълнителна организация "Морска администрация " обръща внимание на всички физически и юридически лица, които правят търговски интервенции в региона на морския превоз и на превоза по вътрешни водни пътища, за наложените с актовете на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации и Европейски Съюз ограничаващи ограничения, които включват:

1. Забрана за вписване или поддържане на регистрацията на всеки транспортен съд, който е притежаван, следен или експлоатиран от КНДР или от жители на КНДР, или е бил отписан от регистъра от друга страна според точка 24 от Резолюция 2321 (2016) на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации.

2. Забрана за директен и заобиколен експорт, продажба, доставка или прекачване в КНДР на плавателни съдове, изброени в приложение XI на Регламент (EС) 2017/1509.

3. Забрана за отдаване на лизинг или чартър на плавателни съдове и за даване на услуги по набиране на екипаж на КНДР, на лица или формирания, посочени в приложение XIII, XV, XVI или XVII на Регламент (EС) 2017/1509, на всички други формирания от КНДР, на всички други лица или формирания, които са спомогнали за нарушение на резолюции 1718 (2006), 1874 (2009), 2087 (2013), 2094 (2013), 2270 (2016), 2321 (2016) или 2371 (2017) на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации, или на разположение или образувание, което работи от името или по напътствие на такива лица или формирания, и на формирания, притежавани или следени от тях.

Забраната обгръща още: услугите по даване на екипаж от КНДР; притежаването, наемането, експлоатирането, застраховането или даването на услуги по установяване и поддържане на клас на корабите, както и на свързани услуги, на плавателни съдове, плаващи под знамето на КНДР; даването на застрахователни и презастрахователни услуги за кораби, които са притежавани, следени или експлоатирани от КНДР.

4. Забрана за даване на достъп до пристанищата на всеки транспортен съд, за който е налице някое от следните условия:

 плава под знамето на КНДР;

 притежаван е или е експлоатиран от КНДР;

 екипажът му е от КНДР;

 има рационални учредения да се счита, че е притежаван или следен директно или непряко от лице или образувание, посочено в приложение XIII, XV, XVI или XVII на Регламент (EС) 2017/1509;

 има рационални учредения да се счита, че съдържа произведения, чиято доставка, продажба, трансфер или експорт са неразрешени от Регламент (EС) 2017/1509;

 отхвърля да бъде тестван, откакто инспекцията е била позволена от страната на знамето или от страната на регистрацията му;

 без народност е и е отказал да бъде тестван в сходство с член 38, параграф 1 от Регламент (EС) 2017/1509;

 посочен е в приложение XIV от Регламент (EС) 2017/1509.

Забраната не се ползва: в изключителни ситуации; когато плавателният съд се връща в пристанището на отплаване; в случай че за плавателния съд е налице някое от изброените нагоре условия (с изключение на последните две и идва в пристанището за инспекция.

5. Забрана за транспорт на товари, контрактувани с посредничеството или съдействието на КНДР или на нейни жители, на лица или формирания, настоящи от тяхно име или по тяхно напътствие, или на формирания, притежавани или следени от тях. Забраната за транспорт на товари, свързани по какъвто и да е метод с КНДР, важи също и за плавателни съдове без народност.

6. Изискване за осъществяване на инспекция на товар, в това число персонален багаж и регистриран багаж, в границите на Европейски Съюз или преминаващ директно през него, в това число в летища, морски пристанища и свободни зони, за да се подсигурява, че не съдържа предмети, неразрешени с резолюции 1718 (2006), 1874 (2009), 2087 (2013), 2094 (2013), 2270 (2016), 2321 (2016) или 2371 (2017) на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации или с Регламент (EС) 2017/1509, когато:

 произлиза от КНДР;

 предопределен е за КНДР;

 бил е контрактуван с посредничеството или съдействието на КНДР или на нейни жители, или лица или формирания, настоящи от тяхно име или по тяхно напътствие, или формирания, притежавани или следени от тях;

 бил е контрактуван с посредничеството или съдействието на лица, формирания или органи, посочени в приложение XIII на Регламент (EС) 2017/1509;

 транспортира се от транспортен съд, плаващ под знамето на КНДР или от плавателно средство без народност.

Когато за товара не е налице нито едно от изброените условия, той предстои на инспекция, в случай че съществуват рационални учредения да се счита, че може да съдържа произведения, чиято продажба, доставка, трансфер или експорт са неразрешени с Регламент (EС) 2017/1509 и е с генезис от КНДР или е предопределен за КНДР, или е бил контрактуван с посредничеството или съдействието на КНДР или на нейни жители, или лица или формирания, настоящи от тяхно име.

Описаните условия за инспекции не засягат неприкосновеността и отбраната на дипломатическата и консулската поща според Виенската спогодба за дипломатическите връзки от 1961 година и Виенската спогодба за консулските връзки от 1963 година

7. Забрана за даване на услуги, свързани с товарене, доставяне или различен тип обслужване на плавателни съдове, плаващи под знамето на КНДР, в случай че доставчиците на услуги имат информация, която дава рационални учредения да се счита, че товарът съдържа произведения, чиято доставка, продажба, трансфер или експорт са неразрешени с Регламент (EС) 2017/1509, в случай че даването на услугите е належащо с филантропична цел.

8. Забрана за директни и непреки доставки, продажби или прехвърляния към КНДР, както и на физически или юридически лица, формирания или органи, във или за приложимост в КНДР, на артикули и технологии:

 посочени в Общия лист на оръжията на Европейския съюз, в това число на техническа помощ, обвързвана с тях, с производството, поддръжката и използването им;

 нужни за нуклеарни оръжия, балистични ракети и други ОМУ.

9. Забрана за директна или непряка продажба, доставка, прекачване или експорт към КНДР и транспортът до КНДР на борда на кораби, плаващи под българско знаме или под знамето на друга страна - членка на Европейски Съюз, на авиационно гориво, без значение дали произходът на това гориво е от територията на Република България или друга държава- членка на Европейски Съюз, или не.

10. Забрана за директен и заобиколен експорт, доставки, продажби или прехвърляния в КНДР на първокласни артикули, както и на злато, скъпи метали и диаманти към или за държавното управление на КНДР, неговите обществени органи, сдружения или организации, Централната банка на КНДР и лица, формирания или органи, които работят от тяхно име или по тяхно напътствие, или формирания или органи, притежавани или следени от тях.

11. Забрана за импорт, закупуване или прекачване (пряко или непряко) от КНДР на изброените в актовете на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации и на Европейски Съюз артикули, без значение дали произлизат от КНДР или не, включително:

 злато, титанови руди, ванадиеви руди и редки земни минерали;

 въглища, желязо, стоманени руди;

 нефтопродукти;

 мед, никел, сребро и цинк;

 олово и оловна руда;

 първокласни стоки;

 злато, скъпи метали и диаманти;

 статуи;

 морски храни, в това число риби и ракообразни, мекотели и други водни безгръбначни под всякаква форма.

Призоваваме всички физически и юридически лица, които директно или непряко правят търговски интервенции в региона на морския превоз и превоза по вътрешни водни пътища да вземат под изключително внимание гореописаните забрани.

В случай, че имате основателни подозрения или разполагате с информация по отношение на товари, артикули, услуги, лица или организации, които попадат или могат да попаднат в границите на открития забранителен режим, призоваваме Ви неотложно да се обърнете към органите на Главна дирекция "Гранична полиция " и Агенция "Митници ", както и към Изпълнителна организация "Морска администрация ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР