Изпълнителна агенция „Медицински одит започва проверка в болницата в Сливен,

...
Изпълнителна агенция „Медицински одит започва проверка в болницата в Сливен,
Коментари Харесай

Проверяват Сливенската болница след случая с починалата родилка

Изпълнителна организация „ Медицински одит " стартира инспекция в болничното заведение в Сливен, където предходната седмица умря 33-годишната родилка Ренета Томова. Директорът на болничното заведение доктор Васислав Петров изясни пред БНР, че чака прокуратурата да назначи правосъден доктор от различен град, който да направи аутопсията: " Случаят е правосъден и аз не виждам по какъв начин болничното заведение ще излезе с публично мнение, откакто следствието се води към този момент от правосъдните управляващи. С публично мнение би трябвало да излезе правосъдният доктор, откакто се направи аутопсията ".

Петров разгласи, че началникът на родилното поделение доктор Таня Пашева, която е управлявала съдбовното раждане, и екипът ѝ няма да бъдат отстранени от работа: „ Тя е работила професионално. Не е направила нищо срещу медицинските правила за раждане ". Д-р Петров посочи, че това първият смъртен случай в родилното поделение на Сливенската болница от 10 години насам.

Вчера десетки жители се събраха на безмълвно бдение в поддръжка на фамилията на родилката. Пред събралите се хора роднините ѝ желаеха съд за началника на отделението – доктор Таня Пашева – и за екипа, който ѝ е асистирал по време на съдбовното раждане. Протестът се провежда в обществените мрежи. Хората, които пристигнаха, с цел да поддържат родителите на умрялата Ренета Томова, показаха възмущението си, че управлението на болничното заведение няма публично мнение за станалото три дни след случая.

Те упорстваха неприятното отношение на лекарите и акушерките да се промени, а прокуратурата и съдът да си свършат работата: " Просто не е почтено да се мълчи по този начин. Предвид, че това е огромна регионална болница, те са длъжни при този отзив и при създалата се обстановка да излязат и да кажат нещо, да имат доблестта ".

" Това, че стоим тук всички и мълчим, и сме безмълвни, мисля, че задоволително красноречиво приказва какво изживяват хората, които имат към момента сърце и гражданско наличие ". Това споделиха участници в бдението.

Етичната комисия на Българския лекарски съюз ще изиска експертното мнение на Борда по акушерство и гинекология, сподели в предаването " Преди всички " доктор Юлия Бянкова, шеф на отделението по реанимация в МБАЛ " Д-р Иван Селимински ". Тя е ръководител на Централната комисия по професионална нравственос на БЛС, който се самосезира по случая.

Проверките в Сливенската болница към този момент текат, те са факт, увери доктор Бянкова. По думите ѝ, след този съдбовен случай инспекции би трябвало да извършат Районната здравна ревизия и Медицинският одит към Министерството на здравеопазването. Има заведено досъдебно произвеждане, което допуска прокурорска инспекция и следствие по случая, добави тя.

Трябва да се изчакат резултатите от съдебно-медицинската експертиза, с цел да се реши има ли връзка сред метода на раждане и настъпилите след това затруднения, акцентира доктор Юлия Бянкова: „ Преценката по какъв начин тъкмо да протече едно раждане, е на екипа, който води раждането. Понякога събитията се трансформират в границите на минути и решенията би трябвало да се взимат доста бързо и доста отговорно ", уточни още тя.

" Тези случаи са извънредно трагични и трагични. Те са трагични за фамилиите на околните и за тях те не са част от статистиката. Те са трагични и за екипите, които са работили по обгрижването на тези пациентки. Няма доктор, който да нехае дали пациентът му е жив, или не. Това е огромна драма за всеки един доктор – да загуби пациент, още повече когато става дума за родилка ", разяснява доктор Юлия Бянкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР