Изпълнителна агенция Медицински надзор съвместно с Българско общество на пациентите

...
Изпълнителна агенция Медицински надзор съвместно с Българско общество на пациентите
Коментари Харесай

COVID-19: Какво трябва да знаят трансплантираните пациенти и чакащите за трансплантация

Изпълнителна организация " Медицински контрол " взаимно с Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония разгласява информация какво би трябвало да знаят за COVID-19 трансплантираните и чакащите за трансплантация пациенти.
Все още малко е известно за въздействието на имуносупресията, раковата химиотерапия или трансплантация върху предаването или тежестта, с която ще протече вероятно на COVID-19. Предполага се, че пациентите, получаващи такива лекувания, биха били изложени на по-висок риск от развиване на тежко заболяване.
Информацията е създадена за да отговори на някои от постоянно срещаните въпроси, които може да се породят по отношение на COVID-19. Ако за някои хора разпоредбите наложени заради пандемията от COVID-19 са сложни за осъществяване, за всички трансплантирани или получаващи, имуносупресивни лечения пациенти те са всекидневие, допълват от " Медицински контрол ".
Често задавани въпроси и отговори:
КАКВО Е COVID-19?
COVID-19 е остро респираторно заболяване, породено от нов вид на ковид.
Коронавирусите са постоянно срещани вируси, които могат да заразят хора и животни. (зоонози)
При хората коронавирусите нормално предизвикват инфекции на горните дихателни пътища като елементарната простуда. Новите коронавируси са коронавируси от животни, които развиват способността да заразяват хората. SARS и MERS са други образци за болести, породени от нови коронавируси.
КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА COVID-19?
Над 80% от клиничните проявления наподобяват леки, като относително при дребна част симптоматиката се демонстрира тежко и се постанова хоспитализация. Пациентите, които развият тежко заболяване, могат да имат постепенно напредващ развой, като признаците не престават седем или повече дни, преди да прогресират до степен, в която се изисква хоспитализация.
Клиничните презентации са разнородни и варират от асимптоматични до тежки и могат да включват:
Температура – 83-98%
Кашлица – 46-82%
Умора или болки в мускулите – 11-44%
Задух – 31%
Други: главоболие, болки в гърлото, коремна болежка, диария.
КОЛКО ЧЕСТО COVID-19 ПРИЧИНЯВА ТЕЖКО ЗАБОЛЯВАНЕ?
Въз основа на разбор на над 40 000 китайски пациенти с доказан COVID-19, инфекцията предизвиква леки признаци в 81% от случаите и предизвиква тежко заболяване, в това число респираторна или мултиорганна непълнота в 5% от случаите. Приблизително 2% от пациентите почиват, а рискът от гибел е по-голям при пациенти на възраст над 70 години и с към този момент съществуващи хронични болести. Както е маркирано във въвеждането, малко се знае за въздействието на имуносупресията, раковата химиотерапия или трансплантация върху предаването или тежестта на COVID-19. Предполага се, че пациенти минали трансплантация и тези, които получават имуносупресивна терапия, в това число лекуване на рак, биха били изложени на по-висок риск от развиване на тежко заболяване.
КАК съдебна експертиза ПРОЯВЕВА COVID-19 В СРАВНЕНИЕ С ДРУГИ РЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ ИЛИ ПАНДЕМИИ?
Въз основа на наличните понастоящем данни процентът на хората, умиращи от COVID-19, е доста по-нисък от отчетите за заболеваемост от SARS, само че по-висок от сезонния отчет за грип. COVID-19 е по-широко публикуван от SARS.
ТРАНСПЛАНТИРАНИТЕ ПАЦИЕНТИ ИЗЛОЖЕНИ ЛИ съдебномедицинска експертиза НА ПО-ГОЛЯМ РИСК ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С ВИРУСА?
Няма безапелационни данни дали инфекцията с COVID-19 е по-честа и/или по-често сериозна при трансплантирани, в сравнение с при здрави хора. Въпреки това, други вируси постоянно предизвикват по-сериозни болести при хора с подтисната имунна система, като трансплантирани пациенти. Поради тази причина е значимо да се вземат защитни ограничения за попречване на инфекцията.
Вирусът се предава основно посредством непосредствен или пряк контакт с човек, който има вируса. Смята се, че хората са по-заразни, когато имат признаци, само че някои хора могат да придвижват и предават вируса, даже в случай че нямат признаци или са единствено леко заболели. Възможно е да се болестите с вируса от повърхнина, до която се е докоснал инфектиран човек. Вероятно преди този момент той е пипал носа, устата или очите си без да измие ръцете си, преди да пипа повърхности като дръжки на вратите, маси, бутони на асансьори, на тоалетни казанчета и други
Вероятността от зараза зависи от това дали има инфектирани човеци в средата, където се намира трансплантирания пациент.
КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ, АКО ЗНАМ, ЧЕ ЧЛЕН НА МОЕТО СЕМЕЙСТВО Е С COVID-19
Ако непосредствен член на фамилията или сътрудник е със подозрение или е диагностициран с COVID-19, би трябвало да избягвате всевъзможен по-нататъшен контакт, тъй като сте трансплантиран. Трябва да се следите за признаци и е целесъобразно да се самоизолирате в продължение на 14 дни. Свържете се с персоналния си доктор, в случай че имате следните признаци: температура, кашлица, зной, диария, гадене, повръщане, болки в корема. Понастоящем няма утвърдена ваксина или лекарство за попречване или лекуване на инфекцията, само че клинични изпитвания не престават.
КАК МОГА ДА ПРОВЕРЯ ДАЛИ ИМАМ ИНФЕКЦИЯ С COVID-19?
Може да извършите скрининг за COVID-19 в държавни или в частни лаборатории. Ако смятате, че имате COVID-19, обадете се на персоналния Ви доктор и той ще Ви спомага за по-нататъшни проучвания, наблюдаване и инструкции.
Към момента към този момент и в България има частни лаборатории, които оферират опция за тестване за ковид.
Специалистите се сплотяват към мнението, че бързите проби могат да оказват помощ за по-бързото идентифициране на заболелите, само че при позитивен бърз тест всеки би трябвало да се подложи и на PCR тест.
Следвайки процедурата, в случай че в частната лаборатория пробата е бил позитивен той се изпраща до Националната референтна лаборатория за удостоверение.
Хората, чиито проби са позитивни, биват поставяни под домашна карантина или в случай че положението е по-сериозно – приети в болница.
БЕЗОПАСНО ЛИ Е ДА ПРАВЯ РУТИННИ ТЕСТОВЕ ИЛИ ДА ОТИДА НА ПЛАНИРАН ПРЕГЛЕД В БОЛНИЦАТА?
Рискът от зараза с COVID-19 в лечебните заведения към момента е дребен. Здравните заведения правят оценка пациентите за риска от COVID-19 и в случай че има съмнения, тези пациенти се изолират.
Въпреки това, защото изискванията на работа в болничното заведение могат да се трансформират непрекъснато в този миг е потребно авансово да ревизирате дали плануваната ви аудиенция е към момента годна. Ако вашето здравословно положение разрешава, може да помислите за отсрочване на визитата си по-късна дата в центъра за следене.
Ако имате респираторни признаци (например кашлица, задух) или нараснала температура в деня на посещаване в болница или поликлиника, апелирам, уведомете Вашия доктор преди да отидете, с цел да може екипът да предприеме съответни ограничения.
КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ, ЗА ДА съдебна експертиза ПРЕДПАЗЯ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С COVID-19?
Ограничете директните си контакти с хора отвън фамилията.
Носете маска на оживени места – няма потребност да откриваме топлата вода.
Търсете елементарни маски – тези с висок фактор на дестилация не са за ежедневна приложимост, а и през тях се диша мъчно и няма да ги траете – през множеството време ще бъдете без маска.
Масовото потребление на елементарни маски има изгода освен при пряк контакт с някого – понижава се замърсяването на повърхности от секретите на носители на вируса.
Носейки маска инфектираните пазят здравите…но това НЕ важи за маски с клапа за издишване
Маските за многократна приложимост са надалеч по-удачни. Могат да се изпират, изваряват или пръскат от външната страна със алкохол. Най-простият метод за стерилизация на маска от плат е да я намокрите, а по-късно изсушите с нагорещената ютия.
Неочаквана за множеството, само че доста значима изгода от маските – възпират ни от допиране на носа и устата.
Дезинфекцирайте постоянно ръцете си. Миенето с вода и сапун е изцяло задоволителен вид. Разтриването с разтвор на спиртна основа също.
Има смисъл в това дръжките на вратите от време на време да се почистват с дезинфектант или алкохол. На публични места ги отваряйте с лакът. Правете, същото, в случай че е допустимо с всевъзможни бутони.
Ако имате възрастни или заболели родственици се постарайте да ги снабдявате с всички нужно, с цел да ограничите оптимално контактите им отвън дома. Като и Вие самите ограничете директния контакт с тях.
Няма характерна профилактика. Добре е да се приема витамини С, А и Е в умерени дози. Важно е пълноценното хранене, изключително приема на задоволително протеин. Няма потребност и от домашно запасяване с медикаменти разнообразни от тези, които бихте употребявали за простуда.
Мийте плодовете и зеленчуците, които изразходване сурови.
Не влизайте с обувки в къщи.
Правете лека гимнастика, кардио и лека физическа интензивност, съгласно опциите си.
АКО ЧАКАМ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ, МОГА ЛИ ДА съдебна експертиза ЗАРАЗЯ С COVID-19 ОТ МОЯ ДОНОР
Рискът от зараза с COVID-19 посредством даряване на органи е доста невисок. Живите донори не би трябвало да бъдат изложени на риск от заразяване с COVID-19 през последните 28 дни (пътуване до зона с висок риск или контакт с лице с позитивен тест за COVID-19).
Препоръчва се донорът да бъде проучен и да бъде негативен тест на COVID-19.
Със Заповед на министъра на опазването на здравето краткотрайно са прекратени трансплантациите в Република България.
КАКВО ДА ПРАВЯ, АКО съдебна експертиза РАЗБОЛЕЯ?
Посъветвайте се с персоналния или наблюдаващия Ви доктор. При тежко положение се обадете на персоналния доктор, наблюдаващия Ви доктор или на телефон 112. Ако имате прогресиращи признаци като зной и бърза уморяемост може да изискате приемане в болничното заведение за спомагателни проучвания. Понастоящем няма утвърдено лекуване за COVID-19, само че на всички места в лечебните заведения в страната се ползват работещите практики за лекуване на вируса.
Останете у дома (избягвайте контакт с други хора);
Бъдете добре хидратиран;
Спазвайте хигиеничните изисквания;
Консултирайте се с персоналния си доктор преди да предприемете каквито и да е стъпки;
ОТ КЪДЕ МОГА ДА ПОЛУЧА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА COVID-19?
Често проверявайте за настоящи оферти от следните организации, които работят интензивно, с цел да поддържат настояща информация за разпространяването на COVID-19, в това число изменящите се условия в нашата страна:
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО:www.mh.government.bg
ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНТЪР ЗА КОНТРОЛ И ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА (ECDC, EUROPEAN CENTRE FOR DISEASE PREVENTION AND CONTROL):www.ecdc.europa.eu
СВЕТОВНА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ (WHO, World Health Organization):www.who.int
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР