Изпълнителна агенция Медицински надзор отговори на застрахователните дружества с аргумента,

...
Изпълнителна агенция Медицински надзор отговори на застрахователните дружества с аргумента,
Коментари Харесай

Медицински надзор отряза застрахователите

Изпълнителна организация " Медицински контрол " отговори на застрахователните сдружения с аргумента, че се пробват да ги привлекат като страна в частноправен спор.

Позицията на " Медицински контрол " е по отношение на изказванията от през вчерашния ден на застрахователни сдружения, които упрекват държавните органи, че не извършват отговорностите си по контрол над таксите, които лечебните заведения изискват от своите пациенти. Става въпрос за такса престой на операционна маса или компаньон или помощник за оформяне на документи. Застрахователите настояха държавните органи в лицето точно на Медицински контрол, Министерство на здравеопазването и други да образуват прецизен и явен лист с услуги, както и пакет по действия по Здравна каса, с цел да могат да оферират и те правилно услугите си в пакета на спомагателните здравни застраховки.

От ИА " Медицински контрол " показват, че от началото на 2019 година са получени общо 18 претенции за инспекции, като от тях 16 претенции са от ОЗОФ " Доверие " и 2 сигнала от Метлайф Юръп Д.А.К. - България. Двата сигнала са подозрения за застрахователна машинация, които са ориентирани към способените органи. От останалите 25 застрахователни сдружения не са подавани претенции за инспекции или сигнали към ИАМН.

Практически в описаните случаи някои застрахователни сдружения желаят от една държавна институция да извърши инспекция, задачата на която е да се открият данни и обстоятелства, касаещи осъществяването на един частноправен контракт сред застрахователното сдружение и застрахованото лице, изяснява надзорът.

Без съществуване на правно съображение с настояванията и застрахователите разпореждат на държавна институция да подкрепи разрешаването на един частноправен спор, а по предписание в тези случаи застрахователното сдружение показва неодобрение, в случай че разногласието не бъде решен в негова изгода.

Застрахователите, които са със заведени сигнали също по този начин на първо място желаят да получат информация, каквато обаче ИАМН не съхранява и няма по какъв начин да отговори на такова искане. " Искането от някои застрахователни сдружения ИАМН да извърши инспекция от правна и фактическа страна е деяние, което е изцяло друго от настояването ИАМН да даде налична информация. Само последното би било законосъобразно искане ", показват от " Медицински контрол ".

Покрай всичко това се погазват и съществени правила за отбрана на персоналните данни, декларират още от " Медицински контрол ".

От организацията показват, че във въпросните претенции с изключение на се съдържат персонални данни на жители, които данни попадат под закрилата на регламента за отбрана. Имат и съмнението, че застрахованите лица не са давали единодушието си техните персонални данни да се дават на ИАМН или друга държавна институци, а съгласно законодателството застрахователите имат право да получат тази информация и да я обработват, само че нямат право да я дават на трети лица.

Такъв метод надали би защитил тезата за битка против нерегламентирани заплащания в някои лечебни заведения в страната, декларират от Медицински контрол.

От ИАМН показват и че всекидневно, поредно и целеустремено си правят работата и като образец дават осъществените през 2019 година 44 инспекции, касаещи нарушени стопански права на пациенти в 37 лечебни заведения. При тях са открити 460 нарушавания, за които са формирани и връчени 20 акта за определяне на административни нарушавания.

Предстои връчването на още 406 акта за определяне на административни нарушавания. ИАМН е изготвила проект за тематични инспекции на лечебни заведения в цялата страна по въпроси, свързани с икономическите права на пациентите, както и стратегия за предварителна защита на този вид административни нарушавания. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР