Изпълнителна агенция Медицински надзор към Министерството на здравеопазването започва цялостна

...
Изпълнителна агенция Медицински надзор към Министерството на здравеопазването започва цялостна
Коментари Харесай

Мими остана завинаги на 6, а майка й получи скандална фактура за лечението й

 Изпълнителна организация " Медицински контрол " към Министерството на здравеопазването стартира цялостна взаимна инспекция по случая с лекуването на 6-годишната Мария Иванова, която издъхна в детската онкохематология в Университетската болница " Царица Йоанна " в София. Агенцията е сезирана от НЗОК, оповестиха от пресцентъра на касата.

Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 година се разболява от левкемия. Лекарите съумяват да реализират ремисия, само че преди няколко месеца злокобното заболяване се завръща. През април момиченцето е признато в ИСУЛ. Въпреки напъните на лекарите, положението на Мими непрекъснато се утежнява, като през вчерашния ден се наложи детето да бъде сложено на командно дишане поради затруднения със сърцето и белите й дробове. Тази заран Мими издъхна.

Междувременно стана ясно, че родителите й са получили фактура за близо 14 000 лв. поради два медикамента - " Винкристин " и " Онкаспар ", които са употребявани за лекуването на дъщеричката им, само че не са в листата с лекарствени артикули, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10. Майката на Мими е подала документи още в края на април медикаментите да бъдат поети от касата, само че до нощес решение по проблема нямаше.

Днес от Здравната каса разпространиха публично известие до медиите във връзка " с масирани изявления в медиите и полемики на неправителствени организации в обществените мрежи ". Dir.bg го разгласява без редакторска интервенция:

" Изнасянето на погрешна информация води до общественото заклеймяване на една институция, която професионално и прецизно извършва законовите си задължения към здравноосигурените лица, не е в интерес на пациентите. Удовлетворяването на нечии персонални упоритости на лица, директно свързани със схеми за източване на обществени средства от някогашния Център " Фонд за лекуване на деца “ нямат нищо общо с грижата за живота и здравето на болните. НЗОК сервира своите откровени съболезнования на фамилията на умрялото дете и насочва зов да се приключи злоупотребата с тъгата на околните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР