Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда“ се включва в кампанията

...
Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда“ се включва в кампанията
Коментари Харесай

ГИТ се включва в кампанията на НАП за контрол на строителните обекти

Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ се включва в акцията на Националната организация за приходите за съблюдаване на данъчното и осигурителното законодателство. Двете институции ще координират дейностите си, в това число посредством осъществяване на взаимни инспекции, за повишение успеваемостта на контрола на строителните обекти.

И сега секторът е разпознат от ИА ГИТ като рисков както по повод сигурността и здравето при работа, по този начин и при осъществяването на трудовите правни отношения, което се удостоверява от резултатите от контролната активност. Поради това в проекта за активността на Инспекцията по труда е планувана специфична мярка за надзор при осъществяване на строително-монтажни работи, а инспекциите в трите стопански действия в бранша са над 10% от всички осъществени. Съвместните действия с Национална агенция за приходите ще оказват помощ най-рисковите обекти да бъдат разпознати освен въз основата на контролната активност на ИА ГИТ, само че и по други източници на информация, налични за приходната организация. Например посредством параленост на данни за брой наети лица, платени налози и осигуровки и други

За деветте месеца на годината ИА ГИТ е направила 4140 бр. инспекции на строителни обекти от общо 32 881 бр. Установените нарушавания при тези инспекции са 19 850 бр. Нарушенията, свързани с обезпечаване на здраве и сигурност при работа, са 13 020 бр., а с осъществяването на трудовите правни отношения – 6807 бр. Нарушенията общо по възникването на трудовите правни отношения са 1426 бр., като главно се открива липса на някои наложителни клаузи в трудовите контракти. Нарушенията по отношение на полагането на труд без подписан писмен трудов контракт са 440 бр. от 1959 бр. общи. По заплащането на труда са открити 1413 бр. нарушавания, най-често свързани с неизплащане на спомагателни хонорари за добит стаж. Не се заплаща с нарастване полагането на труд в празнични дни, ексклузивен труд. Строителството е един от секторите, който е рисков и по повод забавянето изплащането на възнагражденията. 

По отношение сигурността и здравето при работа най-често се нарушават наредбите, свързани с цялостната организация на тази активност – 8303 бр. и по сигурността на работното съоръжение – 2983 бр. Половината актове за прекъсване на работно съоръжение, работни места и обекти, са издадени на строителни обекти - 124 бр. от 251 бр. общо. Най-често се откриват необезопасени градивни отвори на обектите, скелета, краткотрайни ел. съоръжения и други, които директно заплашват работещите и инцидентно преминаващи лица.

Предвид разпознатите опасности при осъществяване на строително-монтажни работи, по план „ Превенция за сигурност и здраве при работа “ са създадени онлайн принадлежности за оценка на риска, кодекси за положителни практики и други, които са свободно налични на уеб страницата на плана http://projects.gli.government.bg/. Освен за оценка на риска, инструментите могат да бъдат употребявани и за инструктажи и образования. По план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “ са назначени помощник-инспектори, които могат на място да показват на работодателите функционалностите на инструментите. Двата плана са финансирани надлежно през първия и през втория програмен интервал на оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, съфинансирана от Европейски Съюз посредством Европейски структурни фондове.

За степента на тежест на нарушаванията в строителството индикативен е и фактът, че една пета от всички актове за открити нарушавания са издадени в този бранш – 1627 бр. от 8036 бр. общо. А във връзка с актовете за нарушавания, свързани с сигурността и здравето при работа, делът на издадените в строителството е съвсем 50% - 733 бр. от 1523 бр. общо. Актовете за нарушавания, свързани с трудовите правни отношения, са 879 бр. от 6353 бр. общо.

Честа процедура е служащите да отхвърлят да спомагат на контролните органи, защото самите те са съгласни да работят без трудов контракт и да получават заплата в плик за отбягване на запори върху хонорари поради задължения или с цел да разполагат с по-висок приход. Обединяването на напъните на две контролни институции ще увеличи успеваемостта на контрола, ориентиран към ограничение деянията на недеклариран труд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР