Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда публикува клип за предотвратяване

...
Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда публикува клип за предотвратяване
Коментари Харесай

Инспекцията по труда информира с клип за предотвратяване на експлоатация

Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " разгласява клип за попречване на трудова употреба и по какъв начин да работим легално.

С видеоклипа се цели даване на информация на търсещите работа лица за изгодите от заявения труд и на какво следва да извърнат внимание преди тръгване на работа в чужбина, с цел да се минимизира рискът от полагане на недеклариран труд или от попадане в схеми за трудова употреба.

Основното обръщение е, че упражняването на заявен труд освен на територията на България, само че и в чужбина, и по-специално в Италия, носи най-големи изгоди за служащия в дълготраен аспект даже когато става въпрос за краткосрочно наемане със сезонен темперамент в селското стопанство.

Виодеоклипът е ориентиран към българските служащи, които работят или имат намерение да работят в областта на селското стопанство у нас или зад граница, само че съдържа общовалидна за всички браншове информация. Той осведоми и за отрицателните дълготрайни последици от упражняването на разнообразни форми на недеклариран труд и изгодите от заявената претовареност. В клипа са разяснени главните положения в българското законодателство по отношение на свободното придвижване на служащи в границите на Европейски Съюз, какво би трябвало да знаят българските жители преди да заминат да работят в чужбина. Представена е информация и къде могат да потърсят подпомагане, в случай че работят на територията на друга страна и по-конкретно на Италия и правата им са нарушени в някаква степен.

Проектът е изпълнен в границите на 18 месеца в партньорство с Федерацията на работещите в селското стопанство (Италия); Сдружение " Федерация на самостоятелните синдикати от земеделието " (Република България) и Синдикатът на служащите от селскостопанския комплекс в Република Македония (Северна Македония).

Неговата главната цел е повишение осведомеността във връзка с ефикасни ограничения, които да допринесат за понижаване на равнищата на недекларирания труд и за разкриването на публични работни места и тяхното заемане от работници; повишение на потенциала на основните заинтригувани страни в напъните им да създават по-адекватни дейности за попречване и въздържане на недекларирания труд. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР