Изпълнения на автентични фолклорни песни и композиции, старинни църковни песнопения,

...
Изпълнения на автентични фолклорни песни и композиции, старинни църковни песнопения,
Коментари Харесай

С автентичен и модерен фолклор се открива днес Българското председателство

Изпълнения на достоверни фолклорни песни и композиции, старинни църковни песнопения, национални танци и фолклорни ритми със модерно звучене са включени в културната стратегия на Церемонията по откриването на Българското председателство. Тя ще се състои през днешния ден, 11 януари 2018 година, от 19.00 ч. в Народния спектакъл „ Иван Вазов “.

Церемонията ще бъде открита с осъществяване на химна на Република България от Детския хор на Българското национално радио. Ще последват встъпителни думи от министъра за Българското председателство Лиляна Павлова и речи на президента на Република България Румен Радев, ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни, ръководителя на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск, ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на Република България Бойко Борисов. След панела с речите Детският хор ще извърши и химна на Европейския съюз.

В културната стратегия са включени осъществявания на камерния отбор „ Йоан Кукузел-Ангелогласният ”, вокалната акапелна групировка „ Ева Квартет ”, Стоян Янкулов и отбор „ Чинари ”, Националния фолклорен отбор „ Българе ”, инструменталната групировка „ Булгара ” и дуета Крис и Велин.

Днес пред Народния спектакъл „ Иван Вазов “ ще има и особено построено пространство, в което ще бъде показана интерактивна галерия за културно-историческото завещание на България.

През деня членовете на Европейската комисия ще дойдат на формалното си посещаване в България. След церемонията по разкриване ще има публична вечеря, на която хазаин е министър председателят Бойко Борисов.

На 12 януари членовете на Европейската комисия ще вземат участие в срещи с министрите от българското държавно управление, на които ще разискват главните цели на Председателството, измежду които: външни работи, сигурност и защита, миграция и правосъдие; приобщаваща и постоянна Европа, близка до гражданите; конкурентна, новаторска и цифрова Европа. След разискванията ще се организира общо съвещание на Колегиума на комисарите и българското държавно управление с присъединяване на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов. Председателят Юнкер и министър председателят Борисов ще дадат и конференция за медиите.

В програмата на Председателя Юнкер са включени и независими срещи с президента на Република България Румен Радев, ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателя Бойко Борисов. Колегиумът на комисарите ще се срещне и с Председателския съвет на Народното събрание. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР