Изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека

...
Изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека
Коментари Харесай

Министър Кирилов: Изпълнението на решенията на ЕСПЧ е сред основните ни приоритети

Изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) е измежду главните цели на българската страна през последните години. То е освен обвързване на България по член 46 от Конвенцията за правата на индивида, само че и съществена причина за недопускане на бъдещи нарушавания и ефикасна гаранция за главните права на индивида.

Това съобщи министърът на правораздаването Данаил Кирилов през днешния ден при откриването на кръгла маса по осъществяването на решенията на Европейски съд по правата на човека по групата каузи С.З. против България и Колеви против България. Решенията засягат систематичния проблем за неефективното наказателно произвеждане в България и неналичието на гаранции за без значение наказателно следствие против Главния прокурор, оповестиха от пресцентъра на министерството на правораздаването.

Двудневният конгрес се провежда взаимно от Отдела за осъществяване на решенията на Европейски съд по правата на човека към Съвета на Европа и Министерство на правораздаването.

Министър Кирилов добави, че активността, обвързвана с осъществяването на решенията, изисква взаимни старания и добре съгласувани дейности от представителите на изпълнителната, правосъдната и законодателна власт.

Той напомни, че през месец март тази година, Комитетът на министрите към Съвета на Европа одобри решение по осъществяването на решенията на Европейски съд по правата на човека, обединени в групите С.З и Колеви. В него Комитетът уточни, че въпросите, повдигнати по двете решения, стоят от доста години и макар че е реализиран избран прогрес, към момента се чакат съответни ограничения в някои изключително значими области.

„ Тук е мястото да посоча, че на 14 юни 2019 година обществено показах Закон за изменение и допълнение на Наказателно процесуалния кодекс, съгласуван с настоящата Конституция и отговарящ на рекомендациите от Механизма за съдействие и инспекция на Европейския съюз и на решението по делото Колеви против България “, посочи министър Кирилов, като добави, че с плана се цели да се сътвори работещ модел, който да подсигурява дейно наказателно произвеждане против така наречен „ трима огромни “, тъй че служебното им състояние да не попречва реализирането на наказателна отговорност, тогава когато има данни, че те са направили умишлени закононарушения от общ темперамент.

Той поздрави екипа на Министерството на правораздаването и заместник-министрите на правораздаването за старанието в работата по осъществяването на решенията на Европейски съд по правата на човека, за основаното взаимоотношение сред изпълнителната, законодателната и правосъдната власт, като годишно министерството показва отчет за осъществяването на решенията. По думите му законодателят реагира съответно, като постоянно е давал приоритет на тези законодателни начинания, които касаят осъществяването на решенията на Европейски съд по правата на човека.

„ За нас е значимо да потвърдим висок стандарт и подготвеност да се извършват решенията, за бъдем пълноправен член в Европейски Съюз “, подчертава министър Кирилов.

Той изрази очакване, че ще има значителен спор по тези тематики в границите на почналия конгрес и прикани участниците да бъдат сериозни, само че и справедливи. „ Очаквам градивни оферти. “

Заместник- шефът на Отдела за осъществяване на решенията на Европейски съд по правата на човека в Страсбург Клер Оуви напомни, че Комитетът на министрите е дал период на България до 1 октомври да е подготвена с оферти по осъществяване на девет решения. „ Ако дотогава не бъдат показани удовлетворителни оферти за решаването на тези два разпознат казуса, то тогава Комитетът на министрите ще одобри междинна резолюция, което не е добре за интернационалната репутацията на България, във връзка със отбрана правата на индивида “, съобщи Оуви.

Директорът на Националния институт на правораздаване (НИП) Миглена Тачева, която е хазаин на кръглата маса, срещна представителите на Съвета на Европа с самодейността на НИП за образование на магистрати по отношение на практиката на Европейски съд по правата на човека, както и със взаимната им самодейност с Министерството на правораздаването прокуратурата по правене на разбори, целящи основаване на трайна процедура и обрисуване на решенията на Европейски съд по правата на човека, относими към успеваемост на следствието.

До края на деня ще се дискутират вероятните съответни оферти за законодателни промени, ориентирани към възстановяване на успеваемостта на наказателните производства.

В рамките на утрешния ден ще се разискват вероятните ограничения по осъществяването на решението Колеви против България. Очаква се полемиките да подкрепят националните управляващи в напъните им да подхващат подобаващи законодателни решения.

Във форума вземат участие съдии от Конституционния съд, Върховния касационен съд, апелативните съдилища, Специализирания углавен съд, Софийски градски съд, прокурори от Върховна касационна прокуратура, представители на Висшия правосъден съвет, Министерство на външните работи и Министерство на вътрешните работи, Комисията по правни въпроси към Народното събрание, представители на националния омбудсман, както и преподаватели по конституционно право и наказателно-процесуално право, както и представител на Европейската комисия. От страна на Съвета на Европа - Йонко Грозев, арбитър в Европейски съд по правата на човека, Клер Оуви, зам. шеф на Отдела за осъществяване на решенията, Димитрина Лиловска и Любов Стойчева, адвокати в отдела за осъществяване на решенията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР