Изпълнението на програма „Здраве и образование за всички“ (ЗОВ) подобри

...
Изпълнението на програма „Здраве и образование за всички“ (ЗОВ) подобри
Коментари Харесай

Бисер Петков: Програма ЗОВ даде възможност на 2500 деца да посещават детска градина

Изпълнението на стратегия „ Здраве и обучение за всички “ (ЗОВ) усъвършенства достъпа до обществени, здравни и просветителни услуги на млади ромски фамилии и даде опция на 2500 деца сред 3 и 5 години да посещават постоянно детска градина и предучилищни групи.

Други над 2100 деца бяха върнати в класните стаи и получиха спомагателни уроци по български език, което увеличи тяхната просветеност и възможностите им за по-добър и първокласен живот. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на заключителната конференция по програмата, която се организира през днешния ден в София.

Опитът от осъществяването на стратегия ЗОВ демонстрира, че интегрираните здравни, просветителни и обществени услуги дават извънредно положителни резултати, когато са прилагани дейно и са тъкмо адресирани по отношение на съответните потребности на популацията на дадена община. Много от практиките по плана подхождат директно на задачите на създадения от Министерството на труда и обществената политика Закон за обществените услуги, измежду чиито съществени цели е въвеждането на интегрирани обществени услуги, облекчаването на достъпа до тях и повишението на тяхното качество, сподели Петков. Той уточни, че е належащо да бъдат продължени координираните поредни старания за оказване на цялостна и сложна поддръжка на целевите групи от ромските общности, в това число маргинализираните общности, в разнообразни сфери: обучение, претовареност, опазване на здравето, възстановяване на жилищните условия, превъзмогване на отрицателните стандарти. Това е пътят към дейното обществено включване на представителите на уязвимите групи и Министерството на труда и обществената политика интензивно работи в тази посока, сподели министър Петков. Програма ЗОВ се осъществя с финансовата поддръжка на държавното управление на Швейцария в Пловдив, Русе, Бургас, Монтана, Сливен и Шумен.

От българска страна главен сътрудник по плана е Министерството на труда и обществената политика, като вземат участие още министерствата на опазването на здравето и образованието и науката. В заключително събитие взе участие и заместник-министър Зорница Русинова.

Шестте пилотни плана по стратегия ЗОВ допълват политиката на МТСП за обществено включване на изолирани групи от популацията. Нейното осъществяване демонстрира, че когато централните институции и техните районни структури обединят напъните си със структурите на локалните управляващи, неправителствените организации и донорите, се получава огромен резултат. Този модел дава опция на децата да вървят от най-ранна възраст на детска градина, да бъде обезпечен достъпът им до опазване на здравето, сподели Русинова.

Тя добави, че следва ни усилена работа, за подготoвка на наредбите към Закона за обществените услуги. През него за първи път се контролира интегрираното даване на услуги. Предстои и подготовката за идващия програмен интервал. Добрите вести за България са, че за ОПРЧР чакаме със 70% нарастване на бюджета. Това значи, че в региона на общественото включване ще можем да финансираме доста повече действия. Начинът, по който можем да реализираме същинско обществено включване е когато обединим напъните за създаване на жилищна инфраструктура с политиките в региона на образованието, опазването на здравето, обществената политика и заетостта, сподели заместник-министър Русинова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР