Изпълнението на проекта за дистанционното електронно гласуване е блокирано от

...
Изпълнението на проекта за дистанционното електронно гласуване е блокирано от
Коментари Харесай

Абсурдни законови срокове блокират дистанционното електронно гласуване

Изпълнението на плана за отдалеченото електронно гласоподаване е блокирано от неуместни законови периоди, които се разминават по метод, който не разрешава неговото въвеждане в скоро време. Това коментира  представителят на ЦИК Камелия Нейкова пред OFFNews  в изявление за OFFNews по повод друг проблем пред Комисията - машинното гласоподаване.

Преди дни стана ясно, че някогашните депутати от Реформаторски блок Мартин Димитров, Методи Андреев и Петър Славов са осъдили ЦИК по Закона за достъп до информация да им отговори какво се случва с машинното гласоподаване.

От отговора на избирателната комисия излиза наяве, че през лятото те са изпратили искане до Министерството на финансите за 50 млн. лв. за финансиране на машинния избор, само че от този момент отговор от министър Владислав Горанов няма.

Защо? И от ЦИК не знаят, призна Нейкова.

Всъщност единственото увещание, което Комисията е получила, е косвено - от изявление на финансовия министър. Пред медиите той декларира, че  в случай че има национални избори, парите за машинното гласоподаване ще бъдат обезпечени.

Национални избори тази година няма, а единствено частични в някои кметства. Въпреки това, в Изборния кодекс ясно е написано, че машинно гласоподаване би трябвало да има . След броени дни на 8 места в страната ще се проведат частични избори за кмет. В секциите там няма да има машинно гласоподаване, което де юре значи, че  изборите там ще се проведат в прорез с разпоредбите.

" Не считам, че машинното гласоподаване би трябвало да бъде обвързано с съответен тип избори ", показа представителят на ЦИК.

При отдалеченото електронно гласоподаване, въпреки това, не става въпрос толкоз за пари, що се касае за законов нонсенс, който стопира работата по процеса.

По проект първият електронен избор трябваше да бъде вероятен най-рано на изборите за европейския парламент през 2019 година.

Системата за този тип гласоподаване се създава по Оперативна стратегия " Добро ръководство " с бенефициент Държавна организация " Електронно ръководство " и сега е в ход създаването на самата система. То трябваше да бъде готово до края на 2018 година.

В същото време тази система е директно обвързана с електронната идентификация на жителите. Тя трябваше да бъде подготвена още януари тази година, само че срокът бе преместен за 2019-та. Това прави невероятно гласуването по електронен път по-рано от 2019-а.

Друг нонсенс: В същото време в Изборния кодекс е написано, че тази година ЦИК би трябвало да организира пробно отдалечено гласоподаване в три последователни избора , даже и те да са частични.

" Това са обстоятелства, които не знам по какъв начин ще се развият. Има законово разминаване и в случай че това не бъде синхронизирано, не мога да кажа по какъв начин и по кое време ще има електронно гласоподаване ", сподели пред OFFNews Камелия Нейкова.

Изводите от пробното гласоподаване до момента?

Преди две седмици от ЦИК е изпратила до парламента своя разбор на извършеното пробно отдалечено гласоподаване от предходната година. То бе под формата на симулация в зала и бе извършено в края на предходната година. Ето някои от акцентите в него:

- Дистанционното електронно гласоподаване е бързо и комфортно за гласоподавателите.

- Макар и комфортно, отдалеченото гласоподаване изисква някои характерни компютърни умения.

- Независимо от опцията да се гласоподава неведнъж отдалечено, рискът от следен избор при отдалеченото електронно гласоподаване е по-голям, в сравнение с да вземем за пример при гласуването с хартиени бюлетини .

- Възможностите за гласоподавателя да гласоподава с хартиени бюлетини, да гласоподава машинно и да гласоподава отдалечено, които съществуват редом, ще оскъпят организирането и произвеждането на избори и ще забавят процеса по отчитането.

Пълният текст на разбора на ЦИК може да видите в техния уебсайт. Вероятно документът би трябвало да бъде разискван от Правната комисия в Народното събрание, където към момента тематиката тази година не е повдигана.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР