Изпълнението на оперативна програма Регионално развитие 2007-2013 г. допринесе за

...
Изпълнението на оперативна програма Регионално развитие 2007-2013 г. допринесе за
Коментари Харесай

Зам.-министър: Местните власти ще имат повече възможности за иницииране на инвестиции

Изпълнението на оперативна стратегия " Регионално развиване " 2007-2013 година способства за нарастване от 1 % на брутния вътрешен артикул на България. Със завършването на актуалната стратегия - " Региони в напредък " - чакаме този % да бъде по-голям. Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова на семинар на тематика " Устойчиви вложения в стабилно градско развиване " в хърватския град Осиек, съобщи пресслужбата на министерството на районното развиване и благоустройството.

Форумът се провежда от генерална дирекция " Регионална и градска политика " на Европейската комисия и Мрежата за градско развиване, в съдействие с хърватското Министерство на районното развиване и фондовете на Европейски Съюз и Университета в Осиек.

Заместник-регионалният министър означи, че България се готви интензивно и за осъществяването на планове за развиване на районите през интервала 2021-2027 година.

България, Хърватия, Полша и Испания вземат участие в пилотен план за усилване на административния потенциал, изпълняван взаимно с Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Според Николова подобряването на потенциала на държавните органи и локалните управляващи, както и основаването на районно равнище за взимане на решения, ангажирани с инициирането и избора на планове, ще докара до повече значими и с добавена стойност вложения, както и до понижаване на разликите сред районите.

" Капацитетът на районно равнище е от извънредно значимо значение, тъй като България е измежду страните в Европейски Съюз с централизирано ръководство на всички секторни политики, в това число районната, и предизвикването да се делегират пълномощия на районно равнище е огромно. Сега имаме опция посредством новите регламенти на Европейска комисия за идващия програмен интервал да използван политика, насочена към потребностите на районите, посредством засилено присъединяване на районните и локални управляващи. Те ще имат повече благоприятни условия посредством партньорства да вземат участие в процеса за иницииране на значими за района вложения, които да доведат до икономическо развиване и са насочени към потребностите и характерни потребности на територията ", съобщи Николова.

Чрез изпълнявания взаимен план с Организацията за икономическо сътрудничество и раз, финансиран от Еврокомисията, ще се зададе рамка за увеличение на административния потенциал освен на ръководещия орган на програмата, само че и на съществуващите междинни звена в страната, които подкрепят осъществяването й. С него ще се сложи акцент върху построяването на потенциал на районно равнище. Вече е направена " пътна карта ", с която са разпознати заинтригуваните страни по отношение на използването, програмирането и осъществяването на териториалния метод за развиване.

" През идващия програмен интервал имаме желание средствата за районно развиване да бъдат ориентирани главно към осъществяването на териториален метод за влияние. Финансирането на вложения в осъществяване на интегрирани тактики за развиване ще се поеме от бъдещата оперативна стратегия за развиване на районите, като се чака и останалите оперативни стратегии да имат принос към осъществяването на новия метод на районната политика ", разяснява още заместник-министър Николова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР