Изпълнението на ангажиментите на България по Механизма за сътрудничество и

...
Изпълнението на ангажиментите на България по Механизма за сътрудничество и
Коментари Харесай

Европейският семестър повтаря заключенията на мониторинговия доклад за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка

Изпълнението на уговорките на България по Механизма за съдействие и инспекция беше доказано в отчета със характерни рекомендации към страната ни в границите на пролетния пакет на Европейския учебен срок. Това съобщи българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Екологичен потенциал Емил Радев.

По думите му през последните няколко години в своите характерни рекомендации за България по Европейския учебен срок Европейска комисия употребява съвсем идентична дефиниция. В нея се акцентира, че „ в границите на Механизма за съдействие и инспекция Комисията продължава да реализира мониторинг върху правосъдната промяна и битката с корупцията”, а тези въпроси не се преглеждат от Европейския учебен срок.

„ Обикновено в рекомендациите на Европейския учебен срок се прибавят няколко фрази взети от последния мониторингов отчет за България. Такъв е казусът и тази година, когато в заключенията си по Механизма за съдействие и инспекция Европейската комисия ясно „ отбелязва поетия от българското държавно управление ангажимент за поддържане на трайно съдействие с органите на Съвета на Европа за премахване на към момента съществуващите дефекти по отношение на антикорупционната рамка и ефикасните наказателни следствия в България”. Същите текстове участват и в рекомендациите за България в Европейския семестър”, означи Емил Радев. Той посочи, че и двата документа съдържат експлицитната позиция на Европейска комисия, че осъщественият от България прогрес по линия на Механизма за съдействие и инспекция е задоволителен за осъществяването на уговорките, поети все още на присъединението ни към Европейски Съюз.

Самият Европейски учебен срок съставлява форма на разговор сред Европейската комисия и държавите-членки за реализиране на задачите на Европейски Съюз както във връзка с тактиката „ Европа 2020”, по този начин и на Пакта за непоклатимост и напредък. Всяка година Европейска комисия проучва в детайли стратегиите за стопански и структурни промени на страните в Европейски Съюз и им дава набор от рекомендации за идващите 12-18 месеца. През това време те би трябвало да приведат своите бюджетни и стопански политики в сходство с контрактуваните общоевропейски цели и правила.

„ За разлика от България, в други страни като Полша и Унгария да вземем за пример тези тематики са развити много по-подробно в Европейския учебен срок, защото за тях няма различен характерен инструмент за наблюдаване, какъвто е Механизмът за съдействие и инспекция, прилаган по отношение на страната ни”, разясни Радев. Българският евродепутат от години отстоява позицията за въвеждането на общоевропейски механизъм за върховенството на закона, който да бъде еднообразно използван по отношение на всички държави-членки.

„ В края на предходната година Европейският парламент също изрази позитивно мнение за отпадането на Механизма за съдействие и инспекция за България. За страдание, нужното за задачата официално решение към момента не е прието”, разяснява Радев и изясни повода за забавянето с невижданата обстановка, пред която Европейски Съюз беше изправен поради пандемията COVID-19. „ Най-голямата рецесия, сполетяла Европа след края на Втората международна война, значително промени дневния ред на Европейската комисия, която имаше да свърши доста по-спешни неща като набелязването на ограничения за справяне с икономическите последици в целия Съюз”, добави евродепутатът.

„ Европейската комисия към този момент предложи отпадането на механизма за съдействие и инспекция за страната ни, само че не по-малко значимо е, че българското държавно управление има политическата воля да продължи да работи поредно за превръщането на посочените в отчета задължения в съответно законодателство и за трайно осъществяване на реформите”, безапелационен бе Радев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР