Изпълнението на 180 инициативи от цялата страна по Програмата на

...
Изпълнението на 180 инициативи от цялата страна по Програмата на
Коментари Харесай

Българско пещерно дружество Ракитово изпълни проект към МОСВ

Изпълнението на 180 начинания от цялата страна по Програмата на Министерството на околната среда и водите „ Младежи за околна среда “, която беше оповестена през месец юни.  Дейностите бяха препоръчани от цивилен организации, читалища, учебни настоятелства, юношески мрежи и природозащитни сдружения от страната, и се извършват взаимно с 23-те районни структури на Министерство на околната среда и водите - Регионалните инспекции по околна среда и води, Дирекциите на националните паркове, Басейновите дирекции и Изпълнителната организация по околна среда. 

На 01.09.2022г. бе подписан контракт сред Регионална ревизия по околната среда и водите – гр. Пазарджик и Българско пещерно сдружение Ракитово, като реализатор на план по програмата " Политики за младежта в областта на околната среда " и имаше за цели:                                                                                                                                                        „ Опазване, разпространение и отбрана на огромен карстов регион в териториалните граници на община Ракитово. "

Предмет на осъществяването включва действия:

1. Теренни визити в ракитовските пещери.

2. Събиране на информация и снимков материал на пещери, губилища, въртопи и отрицателни проявления.

3.Почистване на губилища.

4. Изготвяне на презентации.

5. Изработване на профилирана уеб страница и популяризирането на дейностите.

6. Подреждане и показване на фотоизложба. 

Партньори за плануваните действия са ИСУ " Свети Климент Охридски " гр. Ракитово, ОУ " Неофит Рилски " гр. Костандово и ОУ " Христо Ботев " с. Дорково. Привлечени участници към плана, Община Ракитово и Търговско дружество „ Суткя “.  Срок на осъществяване до 30.11. 2022г.

   По времето на плана, БПД Ракитово съумя да  изготви и даде предварителна стратегия за събитията, които да се следват по проект. Подписаха  се  договори за съдействие с учебните заведения в трите обитаеми места както следва: ИСУ „ Свети Климент Охридски “ гр.  Ракитово, ОУ „ Неофит Рилски “гр. Костандово и ОУ „ Христо Ботев “с. Дорково. Така ангажираните младежи към мероприятието бяха към хиляда. Представихме  последователно на  учениците  от всяко учебно заведение  фото галерия от девет платна на които са ситуирани фотоси от входовете и местоположението на час от пещерите, намиращи се в рамките на огромното мраморно поле, фотоси на които е показана  час от активността на пещерният клон в Ракитово за изследване, разпространение и запазване на карстовя терен. Тридесет възпитаници от учебните заведения участваха интензивно в двете акции по почистването на изхвърлени битови боклуци в региона на околност Ремово  и огромното губилеще ситуирано там в това време бяха изнесени лекции и беседи  на терен, какво е карст и карстови води, за какво е значимо да ги пазим чисти ида не ги замърсяваме. За дейното присъединяване на всички взели участие деца премията беше посещаване в изкуствена пещера или мината изложба, намираща се в околност Ремово.  На това събитие резултата бе налице от добре свършената работа, дружно успяхме да съберем и извозим над четиридесет чувала с битови боклуци, които замърсяваха час от огромното карстово поле. Над  двеста и 10 участника участваха в огромните зали на трите учебни заведения, където  им презентирахме, водихме лекции, беседи и прожектирахме филми. Момчетата и девойките бяха впечатлени от поднесените им тематики, „ Лепеница- запазване на пещерите “, „ Какво вършим ние “и кино лентата на БТВ „ Магията на пещера Ледника край Ракитово “. По този метод на доктрина всички схванаха, какъв брой е значимо да пазим карстовите региони чисти от замърсяване, за какво пещерите би трябвало да бъдат изследвани и по този начин също  да са опазени. Накрая програмата за младежите се реализира със съдействието на Община Ракитово и Търговско дружество „ Суткя “, като  общината оказа помощ с извозването, а туристическото сдружение даде пещера „ Лепеница “, за практическата част където към шестдесет ученика влязоха в пещерата, с цел да усетят и  научат за метода на формиране, първоначални и вторични пещерни образования, микро климат, скотски свят и какво би трябвало да вършим за опазването на тази подземна хубост, която се намира в пещерите.                   

В дейностите заложени по стратегия поработихме и в интернет пространството, като изработихме уеб страница https://cavingrakitovo.eu/index.php/bg/, създадохме Facebook група за издание на информация, вести и мнения свързани с работата ни „ Политики за младежта в областта на околната среда “, сниманите  снимки от самото мероприятие поставихме в  Истаграм, отново под наслов  „ Политики за младежта в областта на околната среда “.  

Резултата от направения план на Българско пещерно сдружение Ракитово е запознанството, осведоменост  и образование на към хиляда ученика, ангажирани и работещи като същински пещерняци, грижешти се за опазването на огромното  двадесет километрово мраморно поле, започващо от карстов извор „ Клептуза “ и завършващо на околност „ Беглика “карстовите форми и подземните  пещерни благосъстояния, които може да се видят в естествената забележителност „ Лепеница “ и останалите тридесет и пет пещери. Притежаваме  много и сме длъжни да го опазим чисто  и непокътнато за бъдещите генерации.  

*Автор - Стойчо Зарев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР