Изпадаме в правен вакум и може би трябва да попитаме

...
Изпадаме в правен вакум и може би трябва да попитаме
Коментари Харесай

Ангелкова: Изпадаме в правен вакуум

Изпадаме в юридически вакум и може би би трябвало да попитаме Българска социалистическа партия по какъв начин ще продължим да работим като отраслово министерство за ръководство на морските плажове.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в Народното събрание, откакто беше отхвърлено предложение за удължение с 2 години даването на концесии по остарелия ред.

Тя стимулира изявлението си, като уточни, че по новия ред, който влиза в действие от 1 януари 2019 година би трябвало да има написана разпоредба за мониторинга на концесиите – а тя не е подготвена. Ангелкова уточни, че министерството не е водещо по нея и няма правна самодейност, а би трябвало да внесе документи за нея в Министерски съвет. Тя изясни, че те са импортирани, само че са обжалвани и Върховен административен съд е намерил редица нарушавания на закона. Така процедурата за наредбата е спряна до изговаряне всъщност.

По време на дебатите министърката съобщи: „ Ако не удължим периода за отдаване на плажовете на концесии по новия ред, ще стане огромна каша в ръководството на плажовете и в обезпечаване безпроблемното протичане на летния туристически сезон. ”

След отхвърлянето на измененията, тя съобщи, че следва да бъде изработен разбор на концесиите.

Предложението за отсрочване с 2 години на новия ред за отдаване на концесиите за плажове беше импортирано от шефа на правната комисия Данаил Кирилов сред първо и второ четене в Закона за устройствения проект. По време на разпалените диспути той отдръпна предлагането и се аргументира, че го прави „ поради голословни изказвания на опозицията и наши сътрудници ”.

В зала някогашния вицепремиер, а към този момент народен представител от Обединени патриоти Валери Симеонов изрично се разгласи срещу предлагането на съдружния сътрудник и поддържа несъгласието на опозицията: „ Колегите от ляво са усетили, че тук има нещо за покриване. Какво е то? С отлагането още две години ще се продължи с раздаването на концесии на мрачно, както е досега. Под директното управление на Министерството на туризма, което държи досиетата с концесиите в една специфична стая с камери и легендите описват и други престъпни условия към тази необикновено скъпа държавна информация от най-висша степен на секретност ”.

Ангелкова съобщи, че не може да разяснява реакциите на Симеонов. Като уточни, че изказванието за тъмна стаичка е неуместно. „ Това не е процедура, която се дефинира от Министерството на туризма в някаква стаичка и считаме, че това, което реализираме като резултати, потвърждава, че вървим в вярна посока, с цел да осигурим вярно стопанисване на плажовете “, добави още тя.

Тя подчертава, че е най-важно е подсигуряват, че ръководството на морските плажове ще бъде такова, че да удовлетвори безпроблемното плажуване на туристите и да има механизмите, с които да работят.

„ За три години, откогато Министерството на туризма ръководи морските плажове, сме повишили приходите от 12 млн. лева през 2015 година на 19 млн. лева до края на тази година. Също по този начин неустойките и санкциите, които сме събрал и тази година, са над 400 хиляди лева на база на наложените наказания. Ще продължим в същия дух, само че за нас е значимо да имаме законовата база да го вършим. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР