Изострена геополитическа обстановка, напрежение между различните държави и икономическа фрагментация.

...
Изострена геополитическа обстановка, напрежение между различните държави и икономическа фрагментация.
Коментари Харесай

Китайският премиер заяви, че трябва да се избегне нова Студена война

Изострена геополитическа конюнктура, напрежение сред другите страни и икономическа фрагментация. Това са единствено дребна част от проблемите пред днешния свят, които водачите на страните от групата АСЕАН обрисуваха на годишната си среща, която се организира в Индонезия. Китайският министър председател Ли Цян даже разяснява, че е значимо да се избегне " нова Студена война " при оправянето с споровете сред страните . В последния ден от форума участваха и високопоставени посетители като вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис и генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

" Нашият свят е изопнат до краен лимит от многочислени рецесии. От задълбочаващата се климатична рецесия, през ескалиращите войни и спорове, до възходящата беднотия...задълбочаващото се неравноправие и възходящото геополитическо напрежение . Съществува действителен риск от фрагментация и от огромно скъсване на международните финансови и стопански системи с разминаващи се тактики в региона на технологиите и изкуствения разсъдък и противоречащи си рамки за сигурност. Приветствам АСЕАН и страните членки на АСЕАН за жизненоважната им роля в построяването на мостове на съгласие. АСЕАН е значим фактор за единение в един разграничен свят. А от това се нуждаем повече от всеки път в свят, който е все по-многополюсен и който изисква мощни многостранни институции, учредени на правдивост, взаимност и повсеместност ", съобщи Антонио Гутериш, общоприет секретар на Организация на обединените нации.

По-рано през седмицата 10-те страни-членки на АСЕАН излязоха с общо изказване, че блокът би трябвало да ускори стабилността в морската сфера в района и да изследва нови начинания за тази цел. Регионалните водачи също по този начин показаха " сериозна угриженост " по отношение на неналичието на значителен прогрес по мирния проект от пет точки на блока за Мианмар. Южнокорейският президент Юн Сук Йол също по този начин даде обещание да работи с Япония и Китай за скорошно обновяване на тристранните договаряния за създаване на по-добри връзки сред страните.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР