Изоставеното вчера вечерта бебе в столичния квартал "Люлин" е в

...
Изоставеното вчера вечерта бебе в столичния квартал "Люлин" е в
Коментари Харесай

Бисер Петков: Роднини тормозили майката на изоставеното бебе в Люлин, защото плачело

Изоставеното през вчерашния ден вечерта бебе в столичния квартал "Люлин " е в положително положение, настанено е в Дома за медикосоциални грижи "Иван Рилски ", сподели пред публицисти общественият министър Бисер Петков.

След като от обществените служби е взета бързата мярка за обезпечаване на живота, здравето и развъждането на детето, ще се работи с родителите и с разширения фамилен кръг, с цел да могат те още веднъж да поемат грижата за това дете.

Той посочи, че към 17.00 часа през вчерашния ден бащата на детето е посетил Дирекцията "Социално подкрепяне " /ДСП/ в "Люлин " с готовност да остави детето, като очевидно е имало съмнение. Споменато е, че брачната половинка му е била подложена на тормоз от близкия роднински кръг, че детето плаче, че той не може да се оправи, уточни Бисер Петков.

Бащата обаче е напуснал дирекцията преди да пристигна нейният шеф и да стартира диалог всъщност.

Към 22.00 часа вечерта детето е оставено пред дома на дядото по майчина линия. Реакцията на обществените служби е била незабавна. Мобилният екип на Държавно стопанско предприятие "Оборище " идва на мястото, детето е настанено в Дома за медикосоциални грижи "Иван Рилски " и е в положително положение.

Случаят демонстрира за какво е належащо да има система на протекция на детето, съобщи министърът. Броят на изоставените деца е огромен, над 1000 годишно, сподели Бисер Петков.

Някои от нещата, които са обект на рецензия от протестиращите в обществените мрежи, са точно за предварителна защита на изоставянето, сподели министър Петков, запитан дали ще се работи за ограничения за попречване на изоставянето на деца.

Промени, които бяха направени със Закона за обществените услуги, бяха тъкмо с такава цел - предварителна защита на изоставянето, по какъв начин да се реагира при положение, че има риск от занемаряване. Този риск е максимален в родилните домове, в случаите, когато детето се ражда с увреждане, сподели министърът.

Петков добави, че задачата на обществената система е да приложи бързо, съответно деяние, с което да понижи риска от занемаряване, да убеди родителите, че би трябвало да се грижат, че това дете е тяхно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР