Изоставен регион в южен Сибир, където Русия отчита второто най-високо

...
Изоставен регион в южен Сибир, където Русия отчита второто най-високо
Коментари Харесай

Какво говори за икономиката на Русия кредитният бум в един от най-бедните региони в страната?

Изоставен район в южен Сибир, където Русия регистрира второто най-високо равнище на безработица, е необичайно място за зараждането на кредитен взрив. Но тъкмо подобен регистрира някогашната будистка република Тува.

Равнище от 20% на безработицата е в действителност емблематично даже за един от най-бедните съветски райони. В същото време обаче популацията там е насила да взема заеми с високи лихви, с цел да може да покрива настоящите си разноски.

Така потребителското кредитиране за първите 7 месеца на годината в Тува се е нараснало с една трета, изпреварвайки междинния растеж за страната. И за нуждаещите се вземането на заем е последната допустима алтернатива.

" За бедните райони, популацията не може да поддържа предходните равнища на ползване и е насила да прибегне към заемане на пари, с цел да поддържа търпим стандарт на живот ", разяснява професорът от Руската президентска академия за национална стопанска система и обществена администрация Елена Гришина, представена от Bloomberg.

" Бързият напредък на заемите изяснява значително за какво растежът на действителните заплати не се отразява доста на потреблението. Бедните хора в Русия насочват спомагателните средства към обслужването на задълженията си ", изяснява от своя страна Наталия Орлова, която е основен икономист в Alfa-Bank.

" Кредитополучателите харчат по 2 трилиона рубли (34 милиарда лева) годишно за единствено за покриване на лихви ", добавя тя.

Средното домакинство харчи 15% от приходите си за обслужването на заеми. От Централната банка на Русия показват, че този размер в развитите страни се счита за знак за наближаваща банкова рецесия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР