Изолирането на цели градове с многомилионно население, за да бъде

...
Изолирането на цели градове с многомилионно население, за да бъде
Коментари Харесай

Как Китай успява да постави под карантина многолюдни градове

Изолирането на цели градове с многомилионно население, с цел да бъде спряно разпространяването на нов ковид, е стъпка, която малко страни с изключение на Китай биха могли да обмислят. За ръководещата в Пекин комунистическа партия обаче това е допустимо, с помощта на всеобхватния обществен надзор и опита, насъбран от оправянето с Тежкия изострен респираторен синдром /ТОРС/ през 2002-2003 година, написа в петък Асошиейтед прес.

Първият подложен под карантина град е Ухан, с 11 милиона поданици, промишлен център в централен Китай. По-късно беше преустановен достъпът и до прилежащите градове Ъджоу, Чъби, Цянцзян, Чжъцзян, Цзинмън, Сянтао, Сяоган и Хуаншъ. Общо популацията им е към 33 милиона (към момента към този момент над 40 милиона по последни данни – бел.ред.).

Мерките включват прекъсване на железопътния и въздушния траспорт, шосейния автобусен превоз на дълги дистанции и придвижването на фериботи. Обичайно летището в Ухан е едно от най-натоварените и ежедневно обслужва по 600 полета.

Не работят метрото и общинските автобусни линии, а леки коли и камиони са проверявани на контролни пунктове в предградията на градовете и доста от тях са връщани назад. Киносалоните, увеселителните паркове и други публични обекти получиха разпореждане да затворят.

Повечето локални поданици наподобява сътрудничат на управляващите след апелите да си останат вкъщи, с цел да се спре разпространението на вируса. Ако тези ограничения не проработят, комунистическата партия разполага с една от най-широкообхватните системи за наблюдаване и обществен надзор. В градовете има голям брой видеокамери, а с помощта на западни софтуерни компании, компартията има развити компютъризирани системи за следене и наблюдаване и за цензуриране на потреблението на интернет и угнетяване на митинги и инакомислие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР