Изолирана е зона от 200 квадратни километра около мястото, където

...
Изолирана е зона от 200 квадратни километра около мястото, където
Коментари Харесай

Изолираха зона от 200 кв./км в Габровско заради намерено мъртво диво прасе

Изолирана е зона от 200 квадратни километра към мястото, където предходната седмица в габровското село Гергини беше открито мъртво диво прасе. Заразеното с африканска чума по свинете животно е загробено, а локализираното към него пространство е дезинфекцирано. Това заяви Цветомира Иванова от Областната администрация, представен от Българска телеграфна агенция.
Мерките за сигурност са били подхванати от 18 октомври, а по-късно се е състояло съвещание на Областната епизоотична комисия, в която са взели участие регионалният шеф Невена Петкова и шефът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Светослав Спасов.
Определена е 200-километровата инфектирана зона, а Изпълнителната организация по горите и Регионалната дирекция на горите - Велико Търново са издали заповед, с която се показват ловностопанските региони, попадащи в инфектираната зона, както и три подзони. В най-близката до мястото на мъртвото животно зона се лимитира за 30 дни достъпът до горски територии на лица и пътни транспортни средства. За същия период се не разрешава и ловът на дива свиня. В другите две подзони се позволява самостоятелен лов, лов с клопки и колективен лов без кучета. Там могат да се правят горскостопански и селскостопански действия, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други действия, само че единствено след обезпечаване и използване на ограничения за биосигурност.
Проверките на чиновниците от Областната дирекция по сигурност на храните по свиневъдни обекти не престават, ще се ревизира и за репопулация, осведоми Иванова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР