Изолацията на Русия от международните отношения в посока запад е

...
Изолацията на Русия от международните отношения в посока запад е
Коментари Харесай

Руска медия: Германия отменя изолацията на Русия

Изолацията на Русия от интернационалните връзки в посока " запад " е тематика табу, когато става въпрос за обществени дипломатически контакти, изключително на високо равнище. През миналите почивни дни съветският президент Владимир Путин отиде на среща с немския канцлер Ангела Меркел в Месеберг, Бранденбург. Темата на диалога - стратегическото партньорство сред Русия и Германия, само че в неофициална конюнктура, без конференция и опция за въпроси от публицисти. За какво приказваха и защо се споразумяха двамата - това няма по какъв начин да бъде изцяло разкрито, само че обществено известните обстоятелства са задоволителни за съветското издание " Правда.ru. " да направи разбор.
Предимството е в Путин
На 18 август, в къща за посетители в Месеберг, Меркел и Путин разговаряха повече от три часа. След това нямаше никаква конференция и никакви взаимни изказвания – единствено няколко думи от двамата политици след срещата. Лидерите на Русия и Германия излязоха с усмивки и „ заметоха “ авансово квалифицираните заявки.
Те виждат предпочитание за взаимна работа по актуалните рецесии в света. Заради политиката на Доналд Тръмп те търсят нови връзки, нови сътрудници и нови съюзи. Все по-популярен става лозунгът „ опора върху личните сили “. За Германия това е нова наклонност, за Русия – не. И това е преимущество за Путин.
" Германия е виновна (за международните процеси), както е и Русия, тъй като Русия е непрекъснат член на Съвета за сигурност (на ООН). Затова ние сме длъжни да работим дружно, с цел да намерим решения ", съобщи Меркел. Съдейки по формалния дневен ред, двамата водачи са обсъждали Сирия, Украйна и газопровода „ Северен поток 2 “.
Меркел промени тона и понижи условията
Путин желае да вкара Германия във възобновяване на Сирия, което ще способства за завръщането на към 500 хиляди сирийски бежанци. Меркел, както излиза наяве от речта ѝ, упорства за предотвратяването на филантропична злополука в Идлиб, за което се приготвя нахлуване на сирийската войска. Но нито дума за „ палача Асад “ и други сходни изказвания.
По тематиката с Украйна беше оповестено, че Германия желае да вкара „ сините каски “, които „ да допринесат за прекратяването на огъня “. Подразбира се, че това ще бъде на цялата територия на самоназовалата се „ Донецка национална република “. Путин акцентира първостепенното осъществяване на Минските съглашения и миротворците би трябвало да се впишат в тази рамка, т.е. да се вкарат по линиите на разграничения. Изданието отбелязва, че Меркел се е отказала от общоприетите обвинявания за " експанзията на Русия в източна Украйна ", добавя организация " Фокус ".
За „ Северен поток 2 “ съгласуваната позиция е – това е „ комерсиален план “, обявиха участниците в срещата. Меркел изиска планът да се обвърже с оставането на Украйна в ролята на директна страна. Путин бе видимо склонен, само че само в случай че това е стопански преференциално за Русия. " Правда " отбелязва, че арбитражът на Световната комерсиална организация (СТО) неотдавна е отменила 50-процентовото ограничаване на превоза на газ по „ Северен поток 2 “ (Opal), тъй че към 2020 година, даже без „ Северен поток 2 “, към този момент издигнатият водопровод ще концентрира по немския маршрут 80 % от съветските доставки на газ към Европа. Така че даже със глобите на Съединени американски щати върху Германия, този план е доста преференциален.
Отговор на изнудвача Тръмп
И двете страни са изправени пред наказания от администрацията на американския президент Доналд Тръмп. При Русия поради случая Скрипал, а при немските компании, поради присъединяване в строителството на газопровода „ Северен поток 2 “. „ Точно по тази причина е нужно да вземем ограничения срещу допустимо неконкурентни и противозаконни офанзиви от трети страни, с цел да можем да приключим дефинитивно този план “, съобщи представителят на съветския президент Дмитрий Песков пред публицисти, малко преди Путин да излети за Русия. Вероятно това значи преход на плановете в евро и отдръпване на немските компании от интернационалните юрисдикции.
Както съобщи пред „ Правда “ ръководителят на Центъра за систематичен разбор и прогнози в Украйна Ростислав Ищенко, „ Русия и Германия стартират да координират дейностите си в отговор на нападателната политика на Съединени американски щати “. По мнение на специалиста, „ с цел да оцелееш като научен състезател в Германия е належащо последователно, само че решително да преориентираш своята стопанска система и своята търговия към руско-китайска Евразия “.
" Всички други тематики се вливат една в друга като матрьошка. Очевидно това е сирийската рецесия, това е и " Северен поток 2 ", който американците към момента не са изгубили вяра, че могат да убият. Година по-късно можем да открием, че комерсиалният оборот на Германия с Русия и Китай, и въобще с страните от Евразия, внезапно се е нараснал, а този със Съединени американски щати е внезапно понижен “, отбелязва Ищенко. Колкото до жизнеспособността на украинския газов пренос, " в случай че " Северен поток " успее, то несъмнено, че европейските газови компании ще пълнят газ в своите тръби, а не украинските. Това значи, че по украинските тръби ще минава останалата газ ", акцентира специалистът.
Превод: Агенция " Фокус "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР