Изобретението на швейцарски учени има потенциал значително да намали консумацията

...
Изобретението на швейцарски учени има потенциал значително да намали консумацията
Коментари Харесай

Нова технология може да подобри рязко QLED екраните

Изобретението на швейцарски учени има капацитет доста да понижи потреблението на широкоформатните екрани с квантови точки или да ги направи доста по-ярки

Стъкло, покрито с няколко пласта полупроводникови нанопластини, излъчва синя светлина
(снимка: ETH Zurich / Jakub Jagielski))

Швейцарски учени предложиха технология, която удвоява интензивността на светене на светодиодите на база квантови точки. По този метод може да се понижи на половина потреблението на широкоформатните QLED екрани или те да станат доста по-ярки.

Традиционната технология за произвеждане на светодиоди върху квантови точки употребява един или няколко пласта от сферични нанокристали. При такава форма на светодиодите възбудената в нанокристалите светлина се популяризира във всички направления, а освен перпендикулярно към фена. Очевидно това води до загуби и спомагателни разноски за сила. Само към 20% от светлината се движи в вярната посока.

Учени от Швейцарското висше техническо учебно заведение в Цюрих (ETH) оферират технология, която може да усили два или повече пъти интензивността на светене на светодиодите на база квантови точки. Става въпрос за светодиоди, при които пласт с квантови точки може да излъчва – според от материала – светлина с избран цвят: синя, зелена или алена (жълта или оранжева). Обозначението QLED в описанието на учените не би трябвало да се бърка с технологията Samsung QLED, която при образуване на цветните екрани употребява „ монохромни ” QLED, наложени цветни филтри и LCD панели.

Технологията на ETH употребява ултравиолетов източник на светлина и няколко материала с квантови точки, всеки от които възбужда светлина с дадена дължина на вълната (цвят). От такива QLED може да се образува пълноценна триада. Изобретението на швейцарските учени има капацитет доста да понижи потреблението на екраните, формирани от масиви такива триади.
още по тематиката
За задачата откривателите образуват плоски нанопластини с квантови точки вместо сферични. Освен това, в случай че нанопластините са слагат на няколко пласта един над различен, интензитетът на луминисценцията се усилва доста.

Учените е трябвало да преодолеят основен проблем – нанопластините, ситуирани в един пласт, възбуждат светлина в една посока, перпендикулярна на повърхността им, само че в случай че от горната страна се приложи втори пласт нанопластини, с цел да се усили интензивността на излъчването, тогава светлината стартира да се популяризира в други направления заради квантовите взаимоотношения сред пластовете. Но откривателите са съумели да изолират плочите една от друга с тъничък пласт с дебелина 0,65 нм, до момента в който самите плочи имат дебелина 2,4 нм.

Представената QLED конструкция и технология за произвеждане разрешават да се усили излъчената светлина, която се излъчва от материал с квантови точки, по посока на фена с до 40% или два пъти повече, спрямо стандартната индустриална технология. Това към този момент е реализирано за синята, зелената, жълтата и оранжевата светлина, само че към момента не и за алената.

Според учените, с новата технология QLED светодиодите могат да се създават в един цикъл, а това дава обещание по-евтино произвеждане. Също по този начин, заради многослойното нареждане на излъчващите пластове, е допустимо да се увеличи осветеността на стандартните светодиоди, само че това ще изисква увеличение и на индустриалните цикли. Обикновените светодиоди ще станат по-ярки, само че ще са и по-скъпи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР