Изображения от шпионски сателити от Студената война разкриха драматична загуба

...
Изображения от шпионски сателити от Студената война разкриха драматична загуба
Коментари Харесай

Шпионски сателити разкриват драматично топене на хималайски ледници

Изображения от шпионски спътници от Студената война разкриха трагична загуба на лед в хималайските ледници, оповестява БиБиСи.

Учените съпоставиха фотоси, направени от американска разследваща стратегия с последните наблюдения на галактически кораби и откриват, че топенето в района се е удвоило през последните 40 години.

Проучването демонстрира, че от 2000 година насам височините на ледниците понижава приблизително с 0,5 м годишно. Изследователите разясняват, че изменението на климата е главната причина.

" От това изследване ние в действителност виждаме най-ясната картина за това по какъв начин са се трансформирали хималайските ледници ", изяснява Джошуа Маурер от Земната обсерватория на Колумбийския университет " Ламонт-Дохърти " в Ню Йорк. Изследването е оповестено в списание Science Advances.

През 70-те и 80-те години американската шпионска стратегия (с кодовото име Hexagon), пуска в орбита 20 спътника, с цел да снима скрито Земята. Скритите изображения са снимани на ролки филми, които по-късно са спуснати от спътниците в атмосферата.

Материалите са разкрити през 2011 година и е цифровизирани от Американското геоложко изследване за научни проучвания. Сред шпионските фотоси са и Хималаите - област, за която историческите данни са нищожни.

Сравнявайки тези фотоси с по-нови сателитни данни от НАСА и японската галактическа организация (Jaxa), откривателите съумяват да проследят, по какъв начин се е трансформирал районът. Екипът на Колумбийския университет преглежда 650 ледника в Хималаите, обхващащи 2000 км.

Групата откри, че сред 1975 година и 2000 година всяка година се губи приблизително 4 милиарда тона лед. Но сред 2000 и 2016 година ледниците се топиха почти два пъти по-бързо - като приблизително годишно губят към 8 милиарда тона лед.

" За да усетите мащаба, 8 милиарда тона лед са задоволителни, с цел да запълните 3,2 милиона олимпийски плувни басейна годишно ", изяснява Маурер.

Загубата на лед не е идентична, " ледниците губят по-голямата част от леда си в по-ниските елементи на ледника и там е съсредоточено по-голямото изтъняване. Някои от тези зони се изтъняват с цели 5 метра на година. "

Сред научната общественост има диспути за повода, счита се, че измененията във преваляванията в района и саждите, насъбрани от промишлени замърсители, са ускорили разтопяването.

Въпреки това екипът на изяснява, че до момента в който тези фактори способстват, само че повишението на температурата в Хималаите е главната причина.

" Фактът, че виждаме сходен тримерен модел на загуба на лед в толкоз доста ледници в подобен огромен и климатично комплициран район, допуска, че би трябвало да има някакъв тип общо деяние, което да засегне всички ледници по сходен метод. "

Учените настояват, че продължаващите загуби ще имат голямо въздействие.

В кратковременен проект, голямото нарастване на топящите се води може да аргументи наводнения.

В по-дългосрочен проект, милиони хора в района, които зависят от ледените топящи се води по време на суша, могат да изпитат съществени и действителни компликации.

Коментирайки проучването, доктор Хамиш Причард от Британското антарктическо изследване изяснява: " Новото тук е, че можем да забележим по какъв начин топенето на ледниците в целия хималайски обсег се е нараснало заради изменението на климата. За едно потомство топенето се е удвоила и тези ледници се свиват бързо. "

" Защо това е значимо? Защото, когато ледът изчезне, някои от най-важните реки в Азия ще изгубят водните си източници, които ги поддържат през лятото по време на сушата, тъкмо когато водата е най-ценна ".

" Без планинските глетчери сушите ще бъдат по-лоши за милиони хора, които имат потребност от вода и живеят надолу по течението. " /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР