Изображение УикипедияГермански учени установиха с лабораторни тестове, че земната мантия

...
Изображение УикипедияГермански учени установиха с лабораторни тестове, че земната мантия
Коментари Харесай

Земната мантия е магнитна, установиха учени

Изображение Уикипедия

Германски учени откриха с лабораторни проби, че земната тога е магнитна. Досега се смяташе, че земният магнетизъм се зарежда от материали в кората и ядрото. Учени от университета в Мюнстер обаче откриха, че хематитът, който изобилства в земната тога, резервира магнитните си свойства при високи температури. Откритието ще разреши да бъдат обяснени някои от електромагнитните аномалии на планетата ни. Земният магнетизъм се дължи най-вече на потока течни стоманени сплави в ядрото на планетата, написа BulNews.

``
реклама

Скалите в кората също излъчват магнитни сигнали. Досега обаче експертите мислеха, че минералите губят магнитните си свойства в мантията поради високата температура и налягане. В серия от лабораторни проби, при които стоманени окиси бяха подложени на температура и налягане, сравними с изискванията в мантията, немските учени откриха, че хематитът резервира магнитните си свойства до температура 925 градуса Целзий. " Тези резултати могат да обяснят други заключения, свързани с цялостното магнитно поле на Земята " - сподели проф. Кармен Санчес-Вале от екипа. Земните магнитни полюси се разменят на всеки няколкостотин хиляди години. Специалистите мислеха, че те мигрират през Тихия океан. Тази догадка се основава на разбор на антични скали и електромагнитни аномалии, измерени на океанското дъно.

Новото проучване демонстрира, че тези аномалии могат да бъда обяснени с придвижването на скали, съдържащи хематит, в земната тога под западния Тихи океан. В началото на годината експерти трябваше да актуализират по-рано Световния магнитен модел - карта на земните магнитни полета, откакто Северният магнитен полюс стартира да се движи.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР