Изобилието от заглавия за търговски преговори и атаките в Близкия

...
Изобилието от заглавия за търговски преговори и атаките в Близкия
Коментари Харесай

Петролните търговци будуват денонощно в лов на цени

Изобилието от заглавия за търговски договаряния и офанзивите в Близкия изток трансфораха 2019-а в буреносна година за петролния бранш. Необикновена тактика за покупка на черно злато обаче я направи още по-предизвикателна за компаниите, обслужващи самостоятелните китайски рафинерии. Това установяват кореспонденти на организация "Блумбърг ", изследвали ексцентричните покупко-продажби на този пазар.

Рафинериите, назовавани на диалект като "чайници ", са струпани в провинция Шандун. Именно те държат будни по цяла нощ сътрудниците си поради метода им на нефтени покупки, прочут като "trigger pricing " (бел. ред. - цена за осъществяване на заявка). Вместо да купуват товари от горивото на една единствена цена, образувана от междинните стойности за месеца, което е норма за бранша, те употребяват разнообразни цени за порции от декларираната доставка в границите на към един месец. Например, в случай че "чайникът " купи 1 млн. барела недопечен нефт, той може да заплаща за обособени елементи от по 1000 барела. Когато рафинерията реши, че цените са задоволително ниски, тя купува част от товара с ангажимента да получи още количества по-късно. И като се има поради, че нефтените котировки се движат най-активно по време на търговията в Европа и в Америка, доста от тези ордери, подредени по телефона, посредством електронната поща или онлайн, са сложени от среднощните часове до ранното утро в Азия.

Макар че въпросната комерсиална тактика дава опция на "чайниците " да дефинират времето за покупка, с цел да получат като цяло по-ниска цена, тяхната опция да надхитрят пазара зависи от композиция от съобразителност и от доза шанс. Контрагентите им пък, измежду които са комерсиалните къщи, най-големите петролни компании и китайските държавни сдружения, се оказват затрупани със поръчки и с писмена работа. "Това е също като хазарта: от време на време печелят, от време на време губят ", разяснява Чен Тонг - анализатор във "Фърст фючърс " - частна компания за изследвания и съвещания на международните пазари на финансови производни. Чен прибавя, че за комерсиалните къщи това е работа, която в никакъв случай не свършва, тъй като чиновниците са "залепени " за мобилните си телефони, когато клиентите слагат ордери.

Международните петролни групи и по-едрите търговци като "Трафигура груп " и "Витол груп ", имат опция да отговорят на 24-часовите поръчки от офисите си в Азия, Европа и Съединени американски щати. "Бритиш петролиъм " даже пусна приложение за мобилни телефони - BP TriGO - особено предопределени за рафинериите, с цел да внасят поръчките си. То се обслужва от екип от търговци, изпълняващи поръчките в действително време.

Китайски компании като "Петро Чайна " и "Синопек " пък разполагат с личен състав за обслужване на "чайниците " по 24 часа, седем дни седмично в Пекин. За тези компании, пък и за други, страхът да не изгубят бизнес значи, че нямат различен избор с изключение на да работят непрекъснато. А в последно време имаше премного събития, които да ги държат будни. Бързите обрати в настроенията към комерсиалните връзки сред Вашингтон и Пекин, глобите на Белия дом, нажежаващото се напрежение в Близкия изток и спекулациите за ограничавания на продукцията, наложени от ОПЕК, нанесоха удари върху петролния бранш през тази година. Размахът на съмненията на горивото вид WTІ беше приблизително 36% през последните 12 месеца против 25.7% през предходния едногодишен интервал.

Trigger-pricing предхожда рождението на " чайниците ", които получиха опция да внасят недопечен нефт едвам през 2015-а, по сходство на китайските купувачи на първични материали като соя и течно гориво. Високорисковият метод притегля бизнесмени, които са се преместили в бранша на рафинирането от други места като обработката на текстил или на слънчогледово семе.

Китайските "чайници " са предизвикателство за интернационалните нефтени компании да пробият на пазара поради ред проблеми към кредитоспособността им и неизпълнението на покупко-продажби. Независимите рафинерии обаче реализираха впечатляващ растеж, откакто Пекин им даде по-големи квоти за импорт и ги трансформира в неизпълним фактор. "Чайниците " са преработвали рекордните 1.79 млн. барела вносен недопечен нефт на ден през октомври - над два пъти повече, в сравнение с преди три години, сочат данни на компанията за изследвания на сектора SCI99.

Според господин Чен пък trigger pricing дължи значително известността си на "илюзорната убеденост " на рафинериите, че ще надхитрят пазара. Но пък в случай че това е китайският метод да се прави работа, то и контрагентите "не могат да създадат кой знае какъв брой, в случай че желаят да получат пазарно място ", добавя анализаторът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР