Изобилието от изискани храни и питиета неизменно съпътства празниците. Преяждането

...
Изобилието от изискани храни и питиета неизменно съпътства празниците. Преяждането
Коментари Харесай

Ето какво трябва да направите, ако прекалите с алкохола на Нова година

Изобилието от изискани храни и напитки непроменяемо съпътства празниците. Преяждането на Коледа и препиването на Нова година обаче постоянно водят до нежелани последици. За благополучие има редица изпитани домашни средства против махмурлук, тежест в стомаха и киселини, напомнят немски специалисти, представени от ДПА.

Обичайните признаци на махмурлука, които се демонстрират няколко часа откакто човек е прекратил потреблението на алкохол, са жадност, сухота в устата, отмалялост, главоболие, гадене и повръщане. Причината за главоболието е, че тялото изразходва доста О2 за разграждането на алкохола. Срещу това неприятно положение оказва помощ да се спи на отворен прозорец след празненство, изяснява Марен Шмид от Института по натуропатия в Ерфурт. Друга причина за неразположението на сутринта след препиване е, че алкохолът и продуктите от неговото разграждане са токсични за телесните кафези.

Купонджиите могат да си спестят утринните недоволства, като предната вечер пият доста вода сред алкохолните питиета. Препоръчително е преди празненство хората да " подплатят " стомаха си с мазни и богати на протеини храни. По този метод се забавя абсорбирането на алкохола в кръвта. Преди лягане след тежък ваучър е добре да се изпие огромна часа негазирана вода с разтворена в нея таблетка магнезий. Така се компенсира загубата на минерали от нарасналото обособяване на урина.Празнуващите хора, които макар взетите ограничения се разсънят на идната заран с неприятни чувства, могат да сложат леден компрес на челото си. Той провокира стесняване на кръвоносните съдове и противодейства на резултатите от алкохола върху тях. Експертите предлагат за прелестен охлаждащ резултат горната костна част на носа да се натрие с масло от мента или тигрова мехлем.

Срещу главоболие оказва помощ чаша еспресо с разперен в нея половин лимон. Не се предлага използването на аспирин. Повишената киселинност може да провокира гадене и да раздразни в допълнение така и така страдащия корем на махмурлията.

Традиционна " противоотрова " против махмурлук е маринованата херинга, най-малко за тези, които са в положение да я преглътна след тежка вечер. Рибата набира всички изгубени от организма минерали. Алтернатива на това средство е зеленчуковата чорба.

Чувството за тежест в стомаха може да се облекчи с разходка на идната заран с умерено до бързо движение, отбелязва Манфред Сингер, създател на Фондацията за биомедицински проучвания на алкохола в Манхайм. Противно на необятно публикуваното разбиране, аперитиви като брендито, употребявани след щедро ястие, не облекчават стомашната тежест. Истината е, че те забавят храносмилането и ускоряват чувството, че празничната храна тежи като тухла в стомаха.

Еспресото също не оказва помощ, само че кофеинът подтиква чревната мускулатура. Храносмилателните проблеми след потреблението на мазни храни могат да бъдат облекчени с билки. Етеричните масла в копъра защищават от отичане на стомаха. Семената от растението би трябвало да се стрият на прахуляк и да се запарят в гореща вода. Препоръчително е да се пие чай от копър ежедневно седмица или две преди Коледа.

Подобен резултат имат чайовете от семена на анасон и кимион, които могат да се редуват. Джинджифилът подтиква храносмилането и понижава гаденето. Освен за приготвянето на чай, джинджифилът може да се употребява и като фалшификация за празничните ястия като печена патица или гъска.

Няма нищо неправилно в инцидентното преяждане или препиване по празниците, само че би трябвало да помним, че по този начин вредим на здравето си, споделя Манфред Сингер. Няма термин като безвредна консумация на алкохол или рационална доза спиртни питиета. Експертът предлага хората изцяло да се въздържат от приложимост на бира и вино най-малко два или три дни в седмицата. Веднъж отминали празниците, е добре човек да не помни за алкохола за най-малко шест или седем седмици, с цел да може организмът му да се възвърне, споделя в умозаключение Манфред Сингер.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР