Износът на зърнени култури от Украйна за периода юли 2023

...
Износът на зърнени култури от Украйна за периода юли 2023
Коментари Харесай

Украйна изнася над 42 млн. тона зърнени култури

Износът на зърнени култури от Украйна за интервала юли 2023 година - юни 2024 година понижава до 42,91 млн. метрични тона към 20 май спрямо 42,94 милиона, регистрирани към 24 май предходната година. Това сочат данни на украинското земеделско министерство, оповестени през днешния ден и представени от Ройтерс.

Износът на зърнени култури от Украйна през този сезон включва 16,6 милиона тона пшеница, 25 милиона тона царевица и 2,3 милиона тона ечемик.

Украйна обичайно изнася към 95 на 100 от своя експорт на зърнени култури през черноморските си пристанища.

Украинското държавно управление чака реколтата през тази година да възлезе на 81,3 милиона тона зърнени и маслодайни семена. Прогнозира, че към 50 милиона тона от тях няма да бъдат употребявани на вътрешния пазар и ще може да бъдат изнесени.

Земеделското министерство в Киев показва, че общата годишна продукция от зърнени култури и маслодайни семена може да намалее до 74 милиона тона през 2024 година, от които 52,4 милиона тона зърно.

Сериозното захлаждане при започване на месеца в северните и източните райони на Украйна в същото време може да докара до спад на реколтата от зърнени култури и маслодайни семена през тази година. Това се показва в разбор на консултантската организация АПК-Информ. Тя се базира на селскостопански експерти, които означават, че при започване на май температурите на въздуха са паднали до минус 2 градуса по Целзий и даже до минус 9 градуса по Целзий в някои региони. 

Застудяванията са нанесли вреди на посевите от пшеница, ечемик, рапица и и грах. Експертите показват, че сред 20 и 30 на 100 от реколтата на зърнени култури и маслодайни семена може да бъде да бъде изгубена, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР