Износът на Япония се е свил за пети пореден месец

...
Износът на Япония се е свил за пети пореден месец
Коментари Харесай

Търговската война повлича нови жертви

Износът на Япония се е свил за пети следващ месец през април поради намаляването на доставките на съоръжение за произвеждане на чипове за Китай. Данните акцентират засилващата се заплаха за третата по величина стопанска система в света от комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин, показва Ройтерс.

Данните сочат също по този начин, че остатъкът на Япония в търговията със Съединени американски щати се е нараснал за втори следващ месец със усилването на износа на коли. Това би могло да провокира недоволството на американския президент Доналд Тръмп преди американско-японските търговски договаряния, които се чака да стартират тази седмица и да бъдат последвани от среща на водачите на двете страни няколко дни по-късно.

Правителството на Тръмп се пробва да предоговори комерсиалните съглашения с другите водещи международни стопански системи, с цел да намали комерсиалния недостиг на Съединени американски щати и да се пребори с търговски практики, които дефинира като несправедливи. Този метод на администрацията разпали засилващ се търговски спор сред Съединени американски щати и Китай, които са главните търговски сътрудници на Япония, и нанесе удар на международния бизнес, търговия и напредък като цяло.

На Япония отношението на Вашингтон нанася двойна щета, защото попречва износа й за прилежащ Китай и в същото време постанова на зависещата й от износа стопанска система ограничавания в доставките на коли за американския пазар.

Данни на министерството на финансите, оповестени през днешния ден, сочат спад на износа с 2,4 на 100 през април по отношение на същия месец на предходната година. Това е намаляване за пети следващ месец и е по-голямо от предстоящите от анализаторите 1,8 на 100. През март износът се намали също с 2,4 на 100.

Доставките на японските компании за Китай са се свили с 6,3 на 100 през април, регистрирано на годишна основа, отстъпвайки позиции за втори следващ месец.

Търговският остатък със Съединени американски щати е повишен със 17,7 на 100 през април по отношение на предходната година до 723,2 милиарда йени (6,55 милиарда долара) частично поради увеличението на износа на коли с 8,3 на 100.

Постоянният търговски представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър ще посети Япония на 24 май, с цел да се срещне с министъра на стопанската система в опит да форсира комерсиалните договаряния преди срещата на президента Доналд Тръмп и японския министър председател Шиндзо Абе няколко дни по-късно, показват източници
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР