Износът на стоки от България за трети страни намалява с

...
Износът на стоки от България за трети страни намалява с
Коментари Харесай

Износът на български стоки за ЕС намалява с близо една четвърт

Износът на артикули от България за трети страни понижава с 23.2% през интервала януари - юли 2018 година по отношение на същия интервал на миналата година. Той е на стойност 8.6 милиарда лв., сочат данни на Национален статистически институт.

Основни търговски сътрудници на България са Турция, Китай, Сърбия, Съединени американски щати, Македония и Русия , които образуват 52.9% от износа за трети страни.

Само през юли 2018 година износът на артикули от България за трети страни понижава с 19.3% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 1.4 милиарда лева

Ръст в съпоставяне със същия интервал на 2017 година е маркиран единствено в бранш " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (33.3%). Най-голям спад се следи в секторите " Минерални горива, масла и сходни артикули " (61.9%) и " Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн " (42.4%).

Вносът на артикули в България от трети страни до края на юли се усилва с 3.7% в съпоставяне със същия интервал на 2017 година и е на стойност 12.6 милиарда лв.. Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Русия, Турция, Китай и Сърбия. Само през юли 2018 година вносът на артикули в България от трети страни се усилва с 18.8% по отношение на същия месец на миналата година и е за 2 милиарда лeвa.

Най-голямо нарастване е регистрирано в секторите " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (33%) и " Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн " (21.7%). Най-голям спад има в бранш " Минерални горива, масла и сходни артикули " (10.2%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни през интервала януари-юли 2018 година е негативно и е 3.8 милиарда лв.. През юли външнотърговското салдо с трети страни е негативно и е на стойност 677.5 млн. лв..

Търговия с Европейски Съюз

През интервала януари - юни 2018 година износът на артикули от България за Европейски Съюз се усилва с 10.7% по отношение на същия интервал на 2017 година и е в размер на 18 104.5 млн. лв..

Основни търговски сътрудници на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които образуват 68.9% от износа за страните членки на Европейски Съюз. През юни 2018 година износът на артикули за Европейски Съюз нараства с 4.4% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 3 195.2 млн. лв..

Най-голям растеж е маркиран в секторите „ Храни и живи животни “ (37.1%) и „ Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата) “ (31.1%). Спад се следи единствено в бранш „ Минерални горива, масла и сходни артикули “ (22.9%).

Вносът на артикули в България от Европейски Съюз се усилва с 9.7% по отношение на същия интервал на 2017 година и е на стойност 19 826.3 млн. лева по цени CIF. Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция. През юни 2018 година вносът на артикули в България от страните - членки на Европейски Съюз, нараства с 9.9% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 3 439.6 млн. лв..

При вноса най-голямо процентно нарастване е записано в бранш „ Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата) “ (36.9%), а най-голямо понижение - в бранш „ Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис “ (11.8%).

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР