Износът на швейцарски оръжия е намалял с повече от една

...
Износът на швейцарски оръжия е намалял с повече от една
Коментари Харесай

Неутралитетът на Швейцария й пречи да продава оръжия

Износът на швейцарски оръжия е намалял с повече от една четвърт предходната година , заяви държавното управление във вторник, като критиците упрекват неутралната позиция на страната, която блокира реекспорта на швейцарски оръжия и муниции за Украйна , предава Ройтерс.

Износът на военни материали е понижен с 27% до 696,8 милиона швейцарски франка (788,06 милиона долара), заяви Държавният секретариат по икономическите въпроси (SECO), което съставлява спад от 955 милиона франка през 2022 година

Въпреки дългогодишния си неутралитет, Швейцария е огромен снабдител на оръжия, 14-ият по величина в света през 2022 година, съгласно данни на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира.

През 2023 година Швейцария е изнесла военни материали в 58 страни, което е спад от 60 година по-рано, като Германия е най-големият клиент, следвана от Дания, подписвайки огромни поръчки за муниции и колесни бронирани транспортни средства.

SECO не уточни причина за спада в износа предходната година, само че индустриалната асоциация Swissmem съобщи, че възбраната на Швейцария за реекспорт на оръжия е изиграла роля.

Съгласно закона за неутралитета на страната,, до момента в който тя взе участие в интернационален въоръжен спор.

" Някои компании са изгубили поръчки заради опасения по отношение на швейцарските разпореждания, до момента в който други обмислят да влагат по-малко тук ", сподели шефът на Swissmem Щефан Брупбахер пред Ройтерс преди публикуването на цифрите.

През 2022 година на Испания, Дания и Германия беше отказано позволение за реекспорт на оръжия за Украйна, което обтегна връзките и поражда опасения в швейцарската оръжейна промишленост, която включва мултинационалните компании Lockheed Martin и Rheinmetall, както и голям брой по-малки компании.

Swissmem сподели, че швейцарската оръжейна промишленост зависи от износа и не може да разчита на търсенето от страна на швейцарската войска, с цел да оцелее.

Брупбахер сподели, че " догматично пояснение " на неутралитета блокира реекспорта на швейцарски оръжия и муниции, които други страни са купили години по-рано, като доста страни не схващат позицията на Швейцария.

" Искаме нуждата от позволение за реекспорт за всички страни, които се придържат към сходни интернационалните конвенции за оръжия като Швейцария, да бъде отстранена ", сподели той. Според него това " няма нищо общо с правното определение за неутралитет.
 Неутрална Швейцария натрупа оръжия
Неутрална Швейцария натрупа оръжия

Берн счита, че " дивидентът на мира " е изчерпан
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР