Износът на оръжие от България спада през 2018 г. с

...
Износът на оръжие от България спада през 2018 г. с
Коментари Харесай

Износът на оръжие от България се свива

Износът на оръжие от България спада през 2018 година с 37% по отношение на миналата година. Той е бил на стойност 764.5 млн. евро, оповестява " Капитал " като се базира на данни на Междуведомствената комисия по експортен надзор към министъра на стопанската система.

Най-много оръжие е изнесено в Саудитска Арабия, Индия, Афганистан, Съединени американски щати, Турция и Алжир. Комисията е издала 524 позволения за експорт и трансфер на артикули, свързани с защитата, на стойност малко над 1 милиарда евро.

Най-голямата част от оръжейния експорт през 2018 година е за Близкия изток - 28% от целия размер или 213.6 млн. евро, демонстрира отчетът на Междуведомствената комисия. Досега обаче на този пазар се дължаха съвсем половината от продажбите на българско оръжие, а през 2017 година там са били доставени близо три пъти повече оръжия (616.9 млн. евро).

Огромен спад има в доставките за Ирак, която обичайно получава най-голяма част от българските оръжия.

За Европейски Съюз страната е изнесла оръжия за 61.5 млн. евро, половината от които за Полша и Чехия. Традиционно мощен пазар остава Турция, където доставките се усилват с над една четвърт до 59 млн. евро през 2018 година Същият размер оръжие е бил изнесен и за Съединени американски щати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР