Износът на желязна руда от Австралия отбелязва първи годишен спад

...
Износът на желязна руда от Австралия отбелязва първи годишен спад
Коментари Харесай

Най-големият доставчик на желязна руда в света намали износа за първи път от две десетилетия

Износът на желязна руда от Австралия отбелязва първи годишен спад от близо две десетилетия в резултат на неподходящите метеорологични условия и международния дефицит. А това на собствен ред докара до петгодишен връх при цените.

Най-големият снабдител на скъпия метал в света Австралия понижи прогнозите си за 2019 година на 814 милиона тона от в началото 867 милиона тона през март. Страната усили оценката си са междинната цена с съвсем 20% съгласно отчет на Министерството на индустрията от декември. Това е първият спад от 2001 година насам. Изнесеното количество стигна до 835 милиона тона през предходната година.

Цената на желязната руда стигна до 100 $ за звук, заради непостоянното предложение с спирания и от Бразилия, и от Австралия и мощното търсене от стоманодобивните фабрики в Китай. Така австралийския ще стигне стойност от 79 милиарда $ през 2020 година. Това е повлияно от повишаване на цените след злополуката в бразилската миннодобивна компания Vale SA през януари.

" Очаква се цената на желязната руда да бъде по-висока от плануванаъа по-рано и това да е по-дълготрайно поради лимитираното количество в Австралия и на други места, защото би трябвало да се заместят загубите в производството на Vale ", се споделя в отчета.

В понеделник фючърсите на Сингапурската борса се насочиха към най-високите равнища от 2014 година насам, до момента в който в Китай набъбнаха с 2.6%. Бенчмаркът на желязната руда последно стигна Щатски долар 118,05 на звук, съгласно Mysteel Global.

Няколко огромни компании намалиха прогнозите си за произвеждане поради мощния циклон " Вероника ". Очаква се цените да се задържат по-високи до 2021 година. Засега те се задържат над 110 $ за звук.

Предвижда се международното доставяне с желязна руда да намалее с 4,1% до към 1,5 милиарда тона през 2019 година. Като производството на Vale би трябвало последователно да се възвърне.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР