Износът на газ за Европа ще продължи по правилата, наложени

...
Износът на газ за Европа ще продължи по правилата, наложени
Коментари Харесай

Газпром: Износът на газ продължава по руските правила

Износът на газ за Европа ще продължи по разпоредбите, наложени от Русия, заяви " Газпром " и добави, че от през днешния ден към този момент изпраща писма на клиентите си, с цел да обясни условието заплащанията да бъдат осъществявани в рубли, съобщи Ройтерс.

Компанията акцентира, че остава " виновен сътрудник " и че продължава газовите доставки.

Русия няма да спре доставките на газ за Европа през днешния ден, защото доставките след 1 април би трябвало да бъдат заплатени през втората половина на месеца или даже през май, още веднъж съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

На конференция той уточни, че решението на президента Владимир Путин за прекосяване към разплащане в рубли е " необратимо " и че рублата е " най-предпочитаната и сигурна валута " в Русия в този момент.

Потокът на газ на станция " Малнов " сред Германия и Полша още веднъж е станал нулев и синьото гориво е почнало да тече в източна посока, сочат данни на газотранспортния оператор " Газкейд " (Gascade), представени от ТАСС.

По-рано " Газпром " съобщи мощности за доставки по тръбата за целия ден. Реверсът може да се дължи на превишаване на поръчките в реверсивна посока, показва ТАСС.

Междувременно цената на природния газ в Европа се увеличи с 1,64 на % към 9:30 часа българско време през днешния ден, демонстрират данните от борсата ICE. Към момента фючърсите за месец май на хъба TTF в Нидерландия се търгуват за 128 евро за мегаватчас или към 1410 $ за 1000 куб. метра.

В 9:00 часа българско време тази заран търговията стартира от 130 евро за мегаватчас. Впоследствие цената стартира да варира. Вчера борсата затвори при цена от 125,91 евро за мегаватчас.

Природният газ на " Газов Хъб Балкан " у нас в сегмента " ден напред " с ден за доставка за през днешния ден, 1 април, е с 34,83 % по-скъп от този с ден за доставка за през вчерашния ден. Доставката за през вчерашния ден беше при 165,05 лв. за мегаватчас, а за през днешния ден е 222,54 лв. за мегаватчас. В сегмента " в границите на деня " тази заран покупко-продажбите се реализират с 36,07 на 100 по-висока цена (220 лв. за мегаватчас) спрямо вчерашната (161,68 лева).

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР