Износът на електрически машини към ЕС се повишава 10.8% до

...
Износът на електрически машини към ЕС се повишава 10.8% до
Коментари Харесай

Износът на България към Германия и Турция се понижава към края на юни

Износът на електрически машини към Европейски Съюз се покачва 10.8% до 2.3 милиарда лева към края на юни на годишна база, а при авточастите уеличението е 17.6% до 886 млн. лева

© Надежда Чипева Българският експорт на артикули продължава да пораства към края на юли, само че темпът очевидно се забавя. Продажбите на български артикули в страни от Европейски Съюз от началото на годината се усилват с едвам 4.7% по отношение на същия интервал на 2018 година, а в трети страни - с 3%. Така общата стойност на експорта през интервала януари - юли доближава 33.1 милиарда лева, като 22.6 милиарда се дължат на продажби в Европейски Съюз, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Вносът на артикули от чужбина също отбелязва по-умерен напредък. Докато към март годишното нарастване беше 6.2%, към края на полугодието темпът се намалява до 0.6%, а през юли регистрира спад от 0.4% по отношение на същия месец на 2018 година Отрицателните стойности идват от по-слаби продажби на артикули от трети страни в България.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Спад от Европа

Ако към средата на 2018 година нарастването на износа на български артикули към Европейски Съюз беше над 10%, през интервала януари - юни тази година растежът се забавя до 5.1%.

Големият мотор на растежа е експортът на горива и масла - сумата на продажбите в Европейски Съюз се удвоява по отношение на първото полугодие на предходната година до 941 млн. лева, като нарастването идва главно от по-големи количества. Друг огромен тласък за растежа идва от продажбите на машини и елементи. Износът на електрически машини се покачва 10.8% до 2.3 милиарда лева към края на юни на годишна база, а при авточастите уеличението е 17.6% до 886 млн. лева

От друга страна, забележителен спад идва от намаляващите продажби на мед и медни артикули. Износът на артикули от цветния метал се намалява с една трета по отношение на първото полугодие на предходната година, което се равнява на разлика от близо 550 млн. лева Тук още веднъж роля играят количествата, само че по-ниската цена на медта на интернационалните пазари евентуално също оказва въздействие. Минус идва и от по-слаби продажби на семена и плодове, пилешко месо, масла.

Червена лампа светва и във връзка с търговията на България с Германия, която е най-големият пазар за локални артикули. Стойността на износа към най-голяма европейска стопанска система през първото полугодие на годината е с 0.5% по-малка по отношение на регистрираната през 2018 година Разликата на пръв взор не наподобява огромна, само че е забележителна на фона на двуцифрения ритъм на напредък на експорта към западноевропейската страна, който националната статистика регистрира към през последните три години. Подробната разбивка демонстрира, че продажбите на машини и елементи не престават да нарастват и тази година, само че не задоволително, с цел да компенсира изцяло понижението на износа на артикули от мед, дрехи и артикули от чугун, желязо и стомана.

Слаб растеж към трети страни

Износът на български артикули към трети страни регистрира слаб растеж от 2.2% през юли по отношение на същия месец на предходната година. Това е релативно добра вест на фона на записания спад от близо 15% през юни.

Числата на Национален статистически институт демонстрират, че и тук мотор са продажбите на горива, които се усилват с 36% до 390.9 млн. лева през юли на годишна база. Плюс идва и от износа на житни растения и торове. Същевременно продажбите на артикули от категорията " Специфични артикули ", където влизат артикули от вида на писалищен материали, картини и оръжия, понижават със 72% до 58.8 млн. лева по отношение на юли 2018 година, което се отразява върху растежа с минус от 9.2 процентни пункта.

Износът към най-големият пазар на България отвън Европейски Съюз - Турция, също понижава. През първите седем месеца на годината продадените артикули са на стойност 2.2 милиарда лева, което е с 8.2% под сумата от същия интервал на предходната година. Добра вест е, че експортът към други огромни пазари за български артикули като Китай, Русия и Сърбия нараства с двуцифрен ритъм.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР