Износът на български стоки за Европейския съюз се увеличава с

...
Износът на български стоки за Европейския съюз се увеличава с
Коментари Харесай

Износът на България за ЕС се увеличава с 10%

Износът на български артикули за Европейския съюз се усилва с 10,1% от януари до края на септември по отношение на същия интервал на предходната година, демонстрира статистиката, представена от Българска телеграфна агенция. Изнесени са артикули за 28, 147 милиарда лв..

Основни търговски сътрудници на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които образуват 67.8% от износа за страните - членки на Европейски Съюз.

През септември 2018 година износът на артикули за Европейски Съюз нараства с 2.4% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 3, 2 милиарда лв..

При износа на артикули от България за Европейски Съюз, разпределен съгласно Стандартната външнотърговска подредба, през интервала януари - септември 2018 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година максимален растеж е маркиран в секторите „ Храни и живи животни “ (20.1%) и „ Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата) “ (17.8%). Спад се следи само в бранш „ Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис “ (0.5%).

Вносът на артикули в България от Европейски Съюз през интервала януари - септември 2018 година се усилва с 8.2% по отношение на същия интервал на 2017 година и е на стойност 29 594.3 млн. лева по цени CIF. Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

През септември 2018 година вносът на артикули в България от страните - членки на Европейски Съюз, се усилва с 4.5% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 3 234.7 млн. лв..

При вноса на артикули от Европейски Съюз, разпределен съгласно Стандартната външнотърговска подредба, през интервала януари - септември 2018 година в съпоставяне със същия интервал на 2017 година най-голямо процентно нарастване е регистрирано в бранш „ Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата) “ (17.8%), а най-голямо понижение се следи в бранш „ Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис “ (7.2%).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР