Износът на български селскостопански стоки за Германия през първите девет

...
Износът на български селскостопански стоки за Германия през първите девет
Коментари Харесай

България участва за 31-ви път на Зелената седмица в Берлин

Износът на български селскостопански артикули за Германия през първите девет месеца на годината се е нараснал с близо 7%. Това заяви земеделският министър Десислава Танева при разкриване на " Зелената седмица " в Берлин. България взе участие за 31-ви път със собствен щанд.

 © БГНЕС
Националният ни щанд тази година е проведен в 6 къта - на виновността, на меда и сладкото, на млечните, месните артикули, биопродуктите и етеричните масла. Най-търсеният от чужденците артикул е шопската салата.

Българският щанд беше един от първите, които откри федералният министър на храните и земеделието на Германия Джулия Клокнер. Тя съобщи, че по рекомендация на FAO производството на храни би трябвало да се усили със 70% и това да стане с нови технологии, които щадят земята.

В рамките на ревюто експерти от целия свят дебатираха тематиката за африканската чума по свинете.
Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: Предизвикателството да успеем да се преборим с африканската чума по свинете, виждайки международния обсег на заболяването, е единствено обединяване в света на всички старания. България от навлизането на заболяването до през днешния ден е изплатила близо 70 милиона лв. за обезщетения.
Танева разясни, че досега Европейската комисия е рефинансирала 13 млн.лева, чакат се още 10 милиона европейски пари за обезщетения.
Януш Войчеховски, еврокомисар по земеделие: Другото предизвикателство пред Европа е, че през последните години над 1000 дребни ферми на континента са банкрутирали и е значимо през идващите години този вид ферми да бъдат подкрепени.
Коментарът на министър Танева е, че в бъдещата селскостопанска политика страната ни ще подкрепя най-много дребните и междинни ферми от секторите отглеждане на животни и плодове и зеленчуци. " Зелената седмица " в Берлин продължава до 26 януари.
 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР