Износът на авточасти е нараснал с над 16% през 2019

...
Износът на авточасти е нараснал с над 16% през 2019
Коментари Харесай

Вечерни новини: Износът леко расте, държавата обсъжда публично данъчната наредба Н-18

Износът на авточасти е повишен с над 16% през 2019 година

© Анелия Николова В първия работен ден на седмицата замърсяването на въздуха в София стана очевидно освен за датчиците, само че и за хората, заради което българската столица се изкачи до 5-о място по запрашеност в международната ранглиста на www.airvisual.com. Друг проблем с климата имат в Западна Европа, където бурята " Киара " продължава да вилнее и да основава проблеми с превоза.

В България дойде следващата за последните месеци американска делегация, водена този път от зам. асистент държавния секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър. Основните тематики на срещата му с премиера Бойко Борисов още веднъж са били военното съдействие и енергетиката. А американският дипломат Херо Мустафа даде обещание нови имена на хора, на които ще им бъде неразрешено да влизат в Съединени американски щати поради корупция.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Седмицата стартира и с значима вест за водачите - макар че тол-системата публично ще стартира да действа на 1 март, още от през днешния ден стационарните рамки за надзор към този момент работят и наблюдават за шофиране без винетки. Чрез камерите ще бъдат издавани електронни фишове на нарушителите.

А откакто интервенцията по издирването на изгубилите се туристи в Стара Планина завърши безрезултатно, гражданска петиция с 8500 подписа беше импортирана в деловодството на Министерския съвет и президентството с искане страната да финансира покупката на най-малко 4 медицински хеликоптера.

ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от деня в три фрази

Износът леко набъбна през 2019 година

Българският експорт на артикули нараства с 3.3% през 2019 година до 57.9 милиарда лева Темпът се форсира по отношение на регистрирания през 2018 година, само че едва. Експортът към трети страни се възвръща, само че пък продажбите в страни от Европейски Съюз се забавят . Като цяло през 2019 година износът към страните членки нараства с 2.8% на годишна база, а към търговски сътрудници отвън съюза - с 4.4%.

Национална агенция за приходите и финансовият министър ще разискват с бизнеса Н-18 още 3 месеца

Проблемната данъчна разпоредба Н-18, която би трябвало да контролира продажбите, беше подложена първо на серия обществени публични разисквания. Резултатът е, че срещите ще продължат през идващите три месеца до изчистване на проблематичните моменти - при данъчните на експертно равнище диалозите ще са още идната седмица, а след месец ще е второто разискване в обществен необятен формат. Национална агенция за приходите предложи неразбираеми условия към съвсем всички компании в страната и след смислени митинги на засегнатите и гледище от премиера наредбата в частта програмен продукт бе отсрочена за 1 юли.

" Булгаргаз " изиска с 2.5% по-ниска цена на газа от 1 април

Държавният газов снабдител " Булгаргаз " внесе в Комисията за енергийно и водно контролиране предложение за минимално намаляване на цената на газа с 2.52% през второто тримесечие на годината, макар че на интернационалните пазари котировките са рекордно ниски . Това е по този начин, тъй като цената на русия газ за България се образува по записаната в дълготрайния контракт с " Газпром " формула и не регистрира пазарната обстановка. Ако до края на февруари бъде реализирано ново съглашение с съветската компания , каквито са упованията, " Булгаргаз " ще промени надолу ценовото си предложение.

Наследникът на Меркел в партията няма да се кандидатира за канцлер на Германия

Анегрет Крамп-Каренбауер , водачът на партията на Ангела Меркел Християндемократически съюз (ХДС), няма да се кандидатира за канцлер на федералните избори идната година. Информацията беше доказана от представител на партията, а съгласно източник на Reuters Меркел желае Крамп-Каренбауер да остане министър. След като консерваторите в Тюрингия се договориха с крайнодясната " Алтернатива за Германия " за избирането на локалния министър председател Меркел се намеси в абсурда , обявявайки, че е " непростимо " демократичните партии да печелят болшинства благодарение на " Алтернатива за Германия ", което в допълнение акцентира неналичието на престиж на Крамп-Каренбауер.

НОВИЯТ КОРОНАВИРУС

Рекорден брой жертви на китайския вирус за един ден, само че скоростта на заразяване понижава

Новият китайски ковид е лишил живота на 97 души единствено за един ден - неделя, като това е най-големият брой умряли за ден , откогато стартира разпространяването на болестта, съобщи BBC. Така общият брой жертви доближава 908 души , като по-голямата част от тях са от провинция Хубей, където се намира град Ухан, откъдето потегли болестта. Все отново леко утешение носи фактът, че се следи закъснение в растежа на записаните от управляващите случаи - с малко над 2500 души в неделя. Заразените в страната са над 40 хил души , други близо 188 хиляди са сложени под наблюдаване. Данните на китайските управляващи обаче будят съмнение и съгласно доста специалисти броят на инфектираните може да е с пъти по-голям. Много е допустимо скоро да бъде оповестена пандемия , като за момента изчезналият симптом за това е стабилно разпространяване на болестта в друга страна. Според екип на СЗО обаче, който е в Пекин и изследва новия вирус, към този момент има признаци, че коронавирусът се популяризира в други страни от хора, които в никакъв случай не са пътували до Китай , до момента в който скоро случаите на инфектирани с ковид бяха измежду хора, посетили Ухан или Китай. Новият вирус за момента носи не толкоз жертви, колкото суматоха и стопански проблеми , и загатва за деструктивния капацитет на вирусните епидемии и пандемии в световния свръхсвързан транспортно и стопански свят. СНИМКА НА ДЕНЯ

Европейският уред Solar Orbitеr се насочи на задачата си към Слънцето

[Reuters]
Европейска слънчева орбитална сонда на име Solar Orbiter сполучливо се насочи рано тази заран на борда ракетата " Атлас " от Кейп Канаверал във Флорида на амбициозната си задача - да изучи Слънцето от допустимо най-близко. Мисията е на стойност 1.5 милиарда евро, като сондата е обсипана с камери и датчици, които би трябвало да разкрият нови знания за това по какъв начин действа нашата звезда и какво движи динамичното й държание. Фокус на интереса са изключително изригванията, при които слънцето изхвърля милиарди тонове материя и заплетени магнитни полета. Те могат да увредят електрониката на спътници, да заглушат радиокомуникациите и да повредят електропреносните мрежи на земята. Знанията, получени от Solar Orbiter, би трябвало да подобрят моделите за прогнозиране на най-лошите слънчеви прояви.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Съединени американски щати усилват военните разноски в бюджета за 2021 година

Американският президент Доналд Тръмп ще показа по-късно през днешния ден предлагането си за бюджет на Съединени американски щати за 2021 година В него се планува понижаване на средствата за обществена сигурност и на задграничните помощи. Предвижда се увеличение на военните разноски с 0.3% до 740.5 милиарда $ и тези за ветераните. Проектобюджетът надали ще бъде утвърден от следената от демократите Камара на представителите поради обстоятелството, че тази година са изборите за президент.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО
Исторически успех на " Паразит " от Южна Корея на оскари 2020

Пон Джун-хо и Хан Джин-уон със статуетките за автентичен сюжет за " Паразит "

[Reuters]
Южнокорейският филм " Паразит " се оказа най-голямата изненада на тазгодишните оскари, като завоюва премията за най-хубав филм, за най-хубава постановка за Пон Джун-хо и още две оценки в историческа нощ за международното кино. Никога до момента задграничен филм не е печелил в огромната категория, а спечелилият тази година се състезаваше с творбите на изключителни имена в киното. Самите основатели на кино лентата излязоха на сцената изцяло сюрпризирани.

Иначе Брад Пит най-сетне получи " Оскар " като артист, Хоакин Финикс взе за най-хубава мъжка роля в " Жокера ", вторият си " Оскар " получи Рене Зелуегър за най-хубава актриса в " Джуди ", а Лора Дърн - за най-хубава поддържаща женска роля в " Брачна история " точно на рождения си ден.

Всички награди и какво забавно имаше в речите на наградените може да прочетете тук и тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР