Изнесоха от територията на бившия завод "Химко" тоновете складиран серовъглерод.

...
Изнесоха от територията на бившия завод "Химко" тоновете складиран серовъглерод.
Коментари Харесай

Изнесоха опасния сероводород от Химко

Изнесоха от територията на някогашния цех "Химко " тоновете складиран серовъглерод. Журналистическо следствие сподели, че след банкрута на предприятието, там са останали 110 тона от рисковото вещество.

В момента цялото количество серовъглерод към този момент е изнесено в Сърбия. В интервенцията са се присъединили повече от 10 държавни звена, в това число Министерство на вътрешните работи и "Спешна помощ ".

Беше помислено за безусловно всеки един подробност: периметърът, по който ще се случва, по какъв начин ще бъде охраняван, какви ограничения за сигурност и сигурност, разяснява кметът на Враца Калин Каменов, представен от БТВ.

Опасният химикал е прокиснал в контейнери, потопени във вода, повече от 20 години. От компанията, виновна за веществото оповестиха, че от тяхна страна не е имало безучастие.

Много е мъчно някой да повярва, само че ние се бяхме срещнали с компанията два или три дни преди казусът да стане прочут на необятната общност. Просто по този начин се случиха събитията, сподели Станислав Попов, притежател на компания "Камбио " ООД.

Съгласен съм, че мястото на серовъглерода не е било в града, откакто не е имало нужда от неговото потребление, не е било редно той да е тук, означи Калин Каменов.

Според специалистите към момента не е несъмнено какви са следствията от съхраняването на химикала.

Минимум до екокатастрофа, в случай че има огромен теч и прикосновение с въздуха – към този момент това не ми се мисли, тъй като става нещо ужасно. Аз не мога да кажа, че няма екокатастрофа, тъй като не е изследвана нито почвата, нито подпочвените води, съобщи Георги Караиванов, специалист в РИОСВ-Враца.

Предстои да бъдат взети проби от водата, в която се е съхранявал серовъглерода. До края на месеца би трябвало да има резултат от тях.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР