Изнесен пункт за раздаване на компост на граждани, ще бъде

...
Изнесен пункт за раздаване на компост на граждани, ще бъде
Коментари Харесай

Столичната община раздава безплатен компост в центъра на София


Изнесен пункт за разпределяне на компост на жители, ще бъде оголен на 12 и 13 май, сред 10:00 и 13:00 часа, пред централния вход на Националния стадион " В. Левски ". Инициативата е част от акцията на Столична община за разпределяне на до 10 кг безвъзмезден компост на всички жители, заплатили такса " битови боклуци " и заради това, с цел да получат своя компост, жителите ще би трябвало да показват на място самата квитаниция за заплатената такса за 2017 или 2018 година

Компостът се създава от преработката на био и зелени градски боклуци в Инсталацията за биологично отнасяне " Хан Богров " на Завода за отнасяне на отпадъците на Столичната община. Той е натурален обогатител на почвата, който задържа влагата и оказва помощ за по-лесното и бързо асимилиране на питателните субстанции от растенията. През 2017 година е раздаден гратис на жители 20,57 т. първокачествен компост, а за 2015г. и 2016г. количеството е общо над 21 т.

От кметството напомнят, че през 2014 година беше въведена в употреба инсталацията за биологично отнасяне на площадка " Хан Богров”, която се състои от Инсталация за компостиране на биоразградими боклуци и Инсталация за компостиране на зелени боклуци. Общият потенциал на инсталацията е 44 000 тона/годишно. С построените съоръжения от боклуци произвеждаме запаси – ел. сила и компост.

През 2017 година в компостиращите съоръжения за хранителни и зелени боклуци се регистрират:

-Преработени са 13 927 т. зелени и 8558 т. хранителни биоотпадъци
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР