Изненадващото решение на Пекин да отстрани Цин Ган от поста

...
Изненадващото решение на Пекин да отстрани Цин Ган от поста
Коментари Харесай

Си Цзинпин върна Ван И на позицията външен министър

Изненадващото решение на Пекин да в профил Цин Ган от поста външен министър и още веднъж да назначи Ван И на тази позиция през днешния ден е централна тематика в американските издания, съобщи Българска телеграфна агенция.

Само преди пет седмици китайският външен министър Цин Ган беше в центъра на възобновяване на дипломатическите връзки сред Съединени американски щати и Китай, написа в днешния си брой в. " Ню Йорк таймс ". Той се ръкува с американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин и одобри покана за аудиенция в Съединени американски щати.

Изданието дефинира неочакваното премахване на китайския първи посланик като " симптом на колебливост от страна на китайския политически хайлайф ", откакто преди 30 дни той изчезна от общественото пространство. 

" Това слага завършек на кариерата на дипломата, стигнал върха като една от най-верните изгряващи звезди на Си Цзинпин ", разяснява вестникът и напомня, че Цин бе назначен за дипломат във Вашингтон през юли 2021 година, а 17 месеца по-късно стана външен министър. 

Снощи китайското външно министерство отстрани от уеб страницата си информацията за Цин, само че там към момента не се загатваше неговият правоприемник Ван И, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

Ван беше външен министър директно преди Цин и завръщането му на поста надали ще промени доста заложената от Си посока на китайската външна политика към Съединени американски щати, счита изданието.

В близкото минало Ван организира серия от напрегнати срещи с представители на американското държавно управление, като този факт може да затрудни задачата му да разведри връзките сред Пекин и Вашингтон, показва " Ню Йорк таймс ". 

Китайското управление " наподобява е решило, че обстановката във външното министерство е задоволително сложна, тъй като то не може да се довери на никой от чиновниците там, който да поеме поста ", сподели Кристофър Джонсън, началник на консултантската компания " Чайна стратеджис груп " и някогашен анализатор на китайската политика в Централно разузнавателно управление на САЩ. " Виждали сме този модел и преди – член на Политбюро бива притеглен, с цел да овладее кораба и да почисти авгиевите обори. Предполагам, че Ван ще бъде претрупан с такава задача ", сподели още американският специалист. 

Шокиращото премахване на Цин акцентира рисковете, пред които е изправен Си при започване на третия си мандат, написа в днешния си брой " Файненшъл таймс ". Повечето представители на висшето китайско управление са близки съдружници на Си, което значи, че няма доста благоприятни условия за прекачване на отговорността при положение на несполучливи политически ходове или кадрови решения, разяснява изданието.  

Джуд Бланшет, специалист по Китай в мозъчния концерн " Център за стратегически и интернационалните проучвания ", дефинира обстановката като " неповторима ", тъй като Цин е доверено лице на Си.

" Това не значи, че властта на Си е разтърсена, а просто, че понякога той прави неприятен залог ", изясни Бланшет.

Според нея промяната на външния министър няма да промени радикално китайската външна политика. " Си е бил и ще остане преобладаващият фактор, който взема решения. Ролята на Цин беше да приложи визията на Си ", сподели американската специалистка, представена от " Файненшъл таймс ".

Пол Хенъл, някогашен консултант по въпросите на Китай на американските президенти Джордж Буш и Барак Обама, уточни, че Ван е добре осведомен с позициите на Съединени американски щати и другите огромни сили и това ще помогне за обезпечаването на " последователност и предвидимост ".

Денис Уайлдър, някогашен водещ анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ за Китай, сподели, че Ван е бил " допустимо най-сигурният избор " след отстраняването на Цин.

" След смущаващото 30-дневно неявяване Си би трябвало да увери света, че в китайското управление няма сериозен проблем и че проблемите на Цин Ган са на персонално, а не на национално ниво. "

В днешния си брой в. " Вашингтон пост " отделя внимание върху версиите за претекстовете за отстраняването на Цин от министерския пост. В общественото пространство се появиха спекулации за присъединяване в корупционни схеми и здравословни проблеми. Друга известна, само че сложна за потвърждаване версия, е, че Цин е имал извънбрачна връзка и е разследван за нарушение на разпоредбите на Китайската комунистическа партия, които изискват от длъжностните лица " обществен морал и фамилни добродетели ", показва изданието. 

" Предполагам, че в никакъв случай няма да разберем цялата история. Възможно е да е забъркана корупция. Но най-достоверното обществено пояснение е извънбрачно дете ", споделя Бони Глейзър, шеф на Азиатската стратегия към " Германския фонд Маршал ".

От друга страна, следствията на китайската организация за битка с корупцията постоянно се водят скрито и лишават доста време, преди да бъдат оповестени окончателните санкции, показва " Вашингтон пост ".

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин през вчерашния ден сподели в отговор на журналистически въпрос по отношение на отстраняването на Цин:   " Не мога да ви предложа нова информация. Дипломатическите действия на Китай се организират в нормален режим ". 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР