Изненадващо за футболната общественост Манчестър Юнайтед назначи за свой временен

...
Изненадващо за футболната общественост Манчестър Юнайтед назначи за свой временен
Коментари Харесай

Какво да очакват феновете от Манчестър Юнайтед на Ралф Рангник


Изненадващо за футболната общност Манчестър Юнайтед назначи за собствен краткотраен управител немския футболен експерт Ралф Рангник, който напусна директорската си в Локомотив Москва поради привилегията да води най-успелия британски клуб. Уточнението експерт е значимо, тъй като, както се схваща и от предходното изречение, не през целия си футболен път Рангник се е занимавал с треньорство. През последното десетилетие той е по-често в ролята на състезателен шеф, шеф " Футбол ", което в превод е индивидът, който мисли и ползва концепцията си за спортно-техническото развиване на даден футболен клуб. В случая на тимовете на Ред Бул, на единия от които той е бил и старши треньор - Ред Бул Лайпциг, и то краткотраен, какъвто бе разгласен, че ще бъде и за " алените дяволи ". С детайлността, че в Англия статутът е не старши треньор, а управител - пост, който има по-широки пълномощия.

Решението борда на Ман Юнайтед за характера на назначението на Рангник е дискусионно заради една съществена причина. Макар и да не му се случва за първи път да е краткотрайна алтернатива, Ралф Рангник е футболен визионер, а не " треньор-пожарникар ", който се явява в разнообразни тимове, с цел да ги изкарва от игровата и рецесията за положителни резултати. Той в границите на към 5 месеца ще постанови игрови основи, които ние доста скоро ще видим в играта на Манчестър Юнайтед и за които ще приказваме по-долу, и в този ред на мисли индивидът, който ще го наследи значително би трябвало да е негов почитател, с цел да може манчестърският гранд от лятото на 2022 да надгражда, а не да стартира още веднъж изначало.

За футболната си идея 63-годишният Ралф Рангник е мощно повлиян от Валерий Лобановски и Ариго Саки, а самият той има въздействие на двама от към този момент изявените мениджъри във Висшата лига на Англия - Юрген Клоп на Ливърпул и Томас Тухел на Челси.

Всъщност, явно е, че в Манчестър Юнайтед са стимулирани за хода си с Рангник от триумфа на немските мениджъри във Висшата лига. Клоп първо завоюва Шампионска лига с Ливърпул, а по-късно ги върна на върха в Англия след 30-годишно спиране. С Тухел отпред Челси за повторно стана европейски клубен първенец, а Ралф Хазенхютъл, който е отпред на Саутхемптън към този момент няколко сезона, трансформира " светците " в твърд тим и затвърди непрекъснато им наличие в Премиър лийг.



Феновете на " алените дяволи " сигурно са въодушевени от това, което ще предлага като продукция обичаният им тим под управлението на новия си управител, а неутралните са любопитни и за това ще подгреем с няколко хипотези за бъдещия Ман Юнайтед.

Атакуващ футбол

Едно от най-сигурните неща е, че в идващите 5 месеца Манчестър Юнайтед ще играе атакуващ, пряк футбол. Мачовете, в които " алените дяволи " бяха прибрани и изчаквателни с хипотеза за недопускане на гол и положителни контраатаки, ще останат в историята. За няколко месечния си интервал Рангник няма да има време даже да се замисли за смяна на някой от правилата, на които е залагал до момента единствено с цел да реализира резултати. За него методът на игра е водещ. Още повече, видът хора като него - визионери, доста мъчно загърбват концепциите си.

Дискусионно е единствено по какъв метод Ман Юнайтед ще опитат да управляват мачовете си - дали с оптимален надзор над топката в хода на целия мач или с оптималната експанзия и търсене на солидна преднина в резултата още в първите 15-20 минути.

Интензивна преса по целия терен

" Дивата " преса по терена е една от присъщите черти на Рангниковия футбол и този факт затвърждава различен факт - въздействието, което Ралф Рангник е оказал върху Юрген Клоп и Томас Тухел.

Този фактор- пресата, първоначално ще даде резултати и евентуално почитателите на " алените дяволи " ще са в възторг. Проблеми обаче може би ще се появяват някъде след 5-тия, 6-тия мач на такива интензивни обороти.

Първо - поради доста сгъстената стратегия в британския футбол през декември. В подобен цикъл ротациите са наложителни, а когато пресираш доста противниците си - още повече, като в подтекста на ротациите е противоречиво дали обичайно аварийните футболисти на " алените дяволи " ще могат да бъдат почтени заместници на нормалните титуляри.

Второ - заради това, че не е ясно дали футболистите на Манчестър Юнайтед са готови да устоят на условия от Рангник интензитет. Чисто физически. Твърде е допустимо през подготвителния му лагер през лятото, както и при подготвителния развой сред мачовете през сезона до момента, тимът да е подготвян за много по-малко бягане и фокусът да е бил в различен съставен елемент от играта.

Манчестър Юнайтед ще продължи да инкасира голове

Футболът на Рангник не може да се характеризира като най-рационалния и заради това ще е разумно и под негово управление манчестърският гранд да продължи да получава постоянно попадения в своята врата. Много е малко времето за опитния немец дотам да развие концепциите си на процедура, че тимът, който му следва да води, да е постоянен в отбрана. На Юрген Клоп това му лиши 2-3 сезона, и то вземайки поради обективния факт, че му се наложи да хвърли доста милиони за Върждил ван Дайк, с цел да има качество в защита. Въпреки това, Ливърпул продължава от време на време да се пропуква поради стила си на игра, само че през шампионския сезон и настоящия " сухите им мрежи " са доста повече от прохождащите сезони с Клоп.

И в този ред на мисли проблем за Рангник ще се окаже и материалът в отбрана, с който ще му се постанова да работи.

Единствено в първите няколко мача е допустимо Ман Юнайтед да е стабилен в защита. Чисто и просто поради резултата на новия управител. Ще гледаме един тим, който прави чудеса от смелост във всички зони.

Схема, която стартира с 4

В кариерата си дотук Ралф Рангник е залагал на разнообразни схеми на игра започващи с 4 - 4-4-2, 4-3-1-2, 4-3-3, 4-4-1-1. Факт, който значи, че той дефинира схемата съгласно наличните му реализатори, а не поради избрани доктрина, в която сляпо има вяра (поне във връзка с схемата е така). За това може да бъде окуражителен - по този начин е вярно.

В редки случаи е употребявал и схеми започващи с 3 - 3-5-2, 3-4-3, 3-4-2-1, 3-1-4-2, които са постройки с трима централни бранители и халф бекове, а отбранителната им разновидност стартира с 5 - да вземем за пример 5-3-2, 5-4-1 и така нататък

Ще е забавно да разберем какво ще избере за сегашния си тим, само че е по-вероятно да се спре на нещо с 4 и в случай че би трябвало да се гадае - може би 4-3-3 или 4-2-3-1 са най-логичните с оглед наличното в Манчестър Юнайтед.

Серия от следващи победи

След дербито с Арсенал на следващия ден има предпоставки да се чака, че Манчестър Юнайтед може да реализира няколко следващи победи.

Факторите са два - новият управител и програмата.

От 5 декември до 3 януари на " алените дяволи " предстоят 8 мача - 7 от Висшата лига и 1 от Шампионската лига и нито един от тях няма статут на дерби, на мач, в който Ман Юнайтед има против себе си тим от своя сан.

А точно: домакинство на Кристъл Палас, домакинство на Йънг Бойс, посещение на Брентфорд, домакинство на Брайтън, посещение на Нюкасъл, домакинство на Бърнли и домакинство на Уулвърхемптън.

Прави усещане също, че множеството от дуелите ще са домашен, на " Олд Трафорд ". Такъв ще е и утрешният с Арсенал, от който не е изключено да стартира хипотетичната победна серия.

Противоречия и напрежение

Ралф Рангник като всеки немец в специалността сигурно ще упорства нещата да се случват по неговия метод.

В настоящия щаб на Манчестър Юнайтед английското е доста мощно преобладаващо, а в редовете нагоре стана дума за физическата подготовка на тима. Тя е правена от англичани и точно по това направление е допустимо да има съществено несходство - в методите им и схващанията на Рангник.

Друг незабравим факт е, че германецът нееднократно е изтъквал неодобрението си към така наречен " звезди " в тимовете. В Ман Юнайтед е една от най-големите в съответния смисъл на думата - доста самостоятелно футболно качество и доста, доста его и суетност. Да, познахте - за Кристиано Роналдо става дума. Хармонията сред него и Рангник няма да е лесна за реализиране и споровете са много вероятни. Не единствено поради особеностите на характерите им, само че и поради това, което немският управител ще изисква от португалската суперзвезда на терена. Също и заради вероятността титулярното място на Кристиано Роналдо да престане да бъде обезпечено.

Но пък би трябвало да си оставим и малка врата за догадка, при която новият управител на Ман Юнайтед подхожда прагматично към португалеца. Не е невероятно.

Какво ще предложи новият Манчестър Юнайтед на Ралф Рангник и дали предварителните упования ще се оправдаят - отговорите ще имаме скоро. А те ще стартират да излизат нескрито още в утрешния мач с Арсенал, макар че Рангник няма да води тима от треньорската зона, където още веднъж ще бъде Майкъл Карик.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР