Изненадващо ниски оценки се оказаха достатъчни за прием не къде

...
Изненадващо ниски оценки се оказаха достатъчни за прием не къде
Коментари Харесай

Тройка е достатъчна за прием по фармация, 5,50 не стига за медицина в София

Изненадващо ниски оценки се оказаха задоволителни за банкет не къде да е, а в специалността " Фармация " в квотата за мъже в Медицинския университет в София. При оптимален бал 36 там последният класиран е с 24,66. С други думи, при шестици по биология и химия в дипломата от учебно заведение би трябвало да е с тройки от изпитите по двата предмета в Университета. (Балът се образува от удвоените оценките от изпитите по биология и химия в университета, към които се прибавят оценките по същите два предмета от дипломата.).
 Софийският университет крие с какъв триумф класира кандидат-студентите си
Вероятно слабото показване при мъжете е принудило Университета да класира единствено 39 от тях при общо 120 бройки за банкет на първокурсници. Всички останали места са трансферирани към дамите. От кандидатките са класирани 81, като последната е с бал 31,06.

Обобщените данни за резултатите от първото класиране по медицина, фармация и дентална медицина бяха оповестени на уеб страницата на Университета.

В специалността " Медицина ", за която Министерският съвет отпуска 180 места на Университета, са класирани поравно мъже и дами. Последният признат юноша е класиран с 31.22. Първите двама в листата са цялостни отличници с бал 36. Дори последната от 90-те дами е с 34,20. С други думи, в случай че двете оценки от дипломата са шестици, двете от изпитите са приблизително по 5.55.

Първите четири девойки в листата са с оптималния бал 36.

В специалността " Дентална медицина ", за която МУ-София има общо 120 места, са класирани поравно мъже и дами. Последният признат юноша е с бал 24,46, или още веднъж в случай че двете оценки от дипломата му са шестици, е влезнал с тройки от изпитите. При дамите конкуренцията е по-голяма. Последната призната е с бал 32,70. Тоест всички със междинни оценки от изпитите по-ниски от 5,18 са останали под чертата.

Традиционно високи остават баловете и на второ класиране за " Финанси, счетоводство и надзор " в различен столичен университет - Университетът за национално и международно стопанство ( УНСС ). Оттам предоставиха на OFFNews информация за направленията си с най-голям и най-нисък междинен бал (Класирането предоставено по междинен бал, който се образува въз основа на сумата от баловете всички кандидат-студенти в обещано направление/поднаправление, разделен на техния брой.)

Средните балове на второ класиране са в поднаправление „ Финанси, счетоводство и надзор “ са 28,76 за дамите и 25,76 за мъжете. Максималният е 30. Второто най-силно поднаправление в УНСС е " Икономика с преподаване на британски език ", където при оптимален бал 36 за дамите той е 30,77, а за мъжете - 28,23. Третото направление по бал в УНСС е " Право ". Максималният е 36, а дамите се класират със приблизително 29,43, а мъжете - с 27,96.

Най-ниските балове са в " Политология " (мъже - 20,82; дами - 21,26; оптимален - 30), " Администрация и ръководство " - (мъже – 20,52; жени – 21,31; оптимален - 30) и " Социология " (мъже – 20,94; дами – 22,10; оптимален - 30).

Правото, за разлика от взрива преди 10-ина година, към този момент не е измежду най-търсените специалности, демонстрират резултатите от Пловдивския университет, който също свободно разгласява систематизираните данни за второто си класиране на уеб страницата си. При оптимален бал 36, там мъжете се класират с едвам 19,76, което значи, че последният признат е с тройки освен от изпитите по български и история в Университета, а и от дипломата си за приблизително обучение. Последната призната жена е с бал 24,81.

Високи са баловете за " Английска лингвистика ", в която няма квотно разделяне на мъже и дами - минималният е 31,56 (максималният е 36). В " Приложна филология с втори непознат език британски " се влиза с 33.36 (при оптимален 36). В " Български език и немски език " минималният бал е 33.84, в " Балканистика " - 34,20, в " Културен туризъм " - 35,16 при оптимален 36. Още по-впечатляващ е резултатът при " Теология ", където последният признат е с оптималния бал 36. В " Психология " се влиза с бал 30, в " Софтуерни технологии и дизайн " - с 32.20, в " Педагогика на образованието по музика " - с 33.00.

Има специалности, които имат по-висок бал за задочното си образование, в сравнение с за редовото. Такава е да вземем за пример " Публична администрация ". Последният признат в задочна форма е с бал 31.20, а в постоянна - с 26.82. Подобни са резултатите и в специалностите " Маркетинг " и " Финанси ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР