Изненадващо или не - месото има най-отрицателно въздействие върху околната

...
Изненадващо или не - месото има най-отрицателно въздействие върху околната
Коментари Харесай

Учени разкриха коя е най-вредната храна, ако я консумирате често ще умрете преждевременно

Изненадващо или не - месото има най-отрицателно влияние върху околната среда и предизвика риска от преждевременна гибел, демонстрира изследване на англо-американска група учени, оповестено в списание PNAS.

Група учени от Университета в Оксфорд (Великобритания) и Минесота (САЩ) проучиха въздействието на 15 разнообразни хранителни групи върху човешкото здраве и околната среда, оповестява РИА Новости.

Учените са взели поради, че 9 от 15 световни рискови фактора за увеличение на заболеваемостта от диабет, рак на храносмилателната система, коронарна болест на сърцето и инсулт са свързани с лошото качество на храната. В същото време 30% от парниковите газове в атмосферата са от селскостопански излъчвания. Нивите и обработваемата земя заемат 40% от площта на Земята, а 70% от водата отива за потребностите на фермерите. Изследователите решили да открият кои храни имат най-лош резултат върху здравето и околната среда.

Учените въвели показателя AREI, който демонстрира междинното релативно влияние на питателните артикули в една порция по пет екологически индикатора: излъчвания на парникови газове, повърхност на земята за произвеждане, потребности от вода, замърсяване на околната среда в процеса на производството и други негативни екологически фактори.

“Храните, които понижават риска от смъртност, имат и едва влияние върху околната среда. Пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и зехтин – по показателя APEI по-малко от 4 на порция. Рибата, която е обвързвана със доста увеличение на риска от смъртност, има AREI 14 на порция. Продукти, за които е по-вероятно да усилят риска от гибел, имат друга степен на негативно влияние върху околната среда. Най-висок AREI е в суровото алено месо – 73 единици на порция, а в сготвеното – 37. В същото време напитките с високо наличие на захар оказват влияние върху околната среда на равнище АРЕИ 0,95 ", се споделя в публикацията.

Както разяснява изследването, междинната позиция на вредност дружно с рибата заемат домашните птици и млечни артикули. Яйцата могат да влошат здравето на индивида като аленото месо, само че те са три пъти по-малко нездравословни за околната среда.

Учените означават, че потреблението на храна, нездравословна за здравето и околната среда, нараства бързо в света. Затова в тези райони, където тази наклонност неотдавна набира скорост, би трябвало да се понижи потреблението на месо и да се премине към зърнени храни, плодове, зеленчуци, ядки, фасул, риба и зехтин, както и други растителни масла с високо наличие на ненаситени мазнини. Тези артикули са по-малко нездравословни за здравето и околната среда, допълват учените.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР